Науковці розказали, чому не варто пити каву до сніданку

Якщо ви полюбляєте пити каву вранці натщесерце, ця стаття – для вас. Дослідження показало, що вживання кави до сніданку ускладнює контроль рівня цукру в крові, що є одним з факторів ризику розвитку діабету, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Для дослідження, опублікованого в журналі British Journal of Nutrition, група науковців  вивчила вплив порушення сну та вживання ранкової кави на різні метаболічні маркери.

“Результати показують, що хоча одна безсонна ніч має обмежений вплив на наш метаболізм, вживання кави в якості пробуджувача може негативно вплинути на контроль рівня глюкози”, – заявили дослідники з Університету Бата, що у Великобританії.

В дослідженні взяли участь 29 здорових чоловіків та жінок, які пройшли три нічних експерименти у довільному порядку. В одну ніч вони нормально спали в вживали цукристий напій зранку після пробудження. В другу ніч дослідники будили піддослідних через кожну годину протягом 5 хвилин, а вранці вони пили той самий солодкий напій. Ще один експеримент полягав у тому, що учасників також будили щогодини, але за 30 хвилин до вживання солодкого напою їм дали міцну чорну каву.  У кожному з цих тестів відбирали проби крові у учасників після вживання цукристого напою, який за калорійністю відповідав тим напоям, які люди зазвичай п’ють за сніданком.

Результати дослідження показали, що одна ніч поганого сну не погіршила реакції піддослідних на глюкозу, порівняно з нормальним нічним сном.

Попередні дослідження показували, що втрата кількох годин нічного відпочинку протягом однієї або кількох ночей може мати негативні метаболічні ефекти, тому експеримент, який показав, що одна ніч неспокійного сну може не мати такого ж негативного ефекту, виглядає обнадійливо.

Однак, експеримент із кавою показав, що вживання цього напою на голодний шлунок викликало посилення зростання рівня глюкози в крові приблизно на 50%.

Тому це дослідження показало, що вживання ранкової кави хоча й може вирішити проблему сонливості, створює іншу, обмежуючи здатність клітин вашого організму засвоювати цукор зі сніданку. В перспективі це може стати причиною розвитку діабету 2 типу.

Поділись


Новини партнерів