Вчені: дефіцит вітаміну D призводить до підвищеного ризику ранньої смерті від діабету

Недавнє дослідження виявило зв’язок між дефіцитом вітаміну D і підвищеним ризиком смерті від діабету. Цей зв’язок, як відзначили дослідники з Віденського медичного університету, особливо яскраво проявляється у людей середнього віку.

Вітамін D, який ще називають вітаміном сонячного світла, відомий тим, що підтримує здоров’я кісток, сприяючи засвоєнню кальцію. Він також допомагає регулювати ріст клітин, імунну та нервово-м’язову функцію, а також метаболізм глюкози. Люди можуть отримувати вітамін D з їжею, добавками і впливом сонця.

Команда досліджувала, як низькі рівні вітаміну D можуть сприяти смертності від усіх причин і від конкретних причин у великій вибірці людей, яка охоплює всі вікові групи. Вони виявили тісний зв’язок між дефіцитом вітаміну D і підвищеним ризиком смертності.

«Цей зв’язок найбільш виражений в групах молодого і середнього віку і для інших причин смерті, крім раку і серцево-судинних захворювань, особливо діабету», – пишуть дослідники.

Коли справа доходить до смертності від конкретних причин, смерть від діабету найбільшою мірою пов’язана з дефіцитом вітаміну D. У учасників з дефіцитом вітаміну ризик смерті від діабету в 4,4 рази вищий, ніж у учасників зі здоровим рівнем вітаміну. Знову ж, асоціація була найсильнішою серед учасників віком від 45 до 60 років.

Їх результати були представлені на Щорічних зборах Європейської асоціації вивчення діабету в Іспанії.

Все більше і більше досліджень пов’язують вітамін D з діабетом 2 типу.

У дослідженні, опублікованому в Європейському журналі ендокринології, вивчався вплив постійного прийому добавок вітаміну D3 на чутливість до інсуліну. Прийом добавок протягом шести місяців поліпшував периферійну чутливість до інсуліну і функцію бета-клітин. Чутливість до периферійного інсуліну залежить від того, наскільки легко клітини периферійної тканини поглинають глюкозу. З іншого боку, бета-клітини підшлункової залози виробляють і секретують інсулін.

Читайте також: Які вітаміни потрібні для збереження здоров’я волосся

Поділись


Новини партнерів