Фахівець розповів, що таке трансжири і чому їх варто остерігатись

Трансжири, на відміну від інших видів жиру, що використовуються для приготування їжі, пов’язані з цілою низкою проблем зі здоров’ям. Вживання трансжирів підвищує рівень поганого холестерину, збільшуючи ризик розвитку серцевих хвороб та інших супутніх захворювань, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Доктор Уджет Дхір, керівник відділу кардіоторакальної та судинної хірургії Дослідницького інституту лікарні Фортіс Меморіал, пояснив, що таке трансжири, як їх виготовляють та що робить їх такими шкідливими.

Трансжири – це форма ненасичених жирів, які можуть бути як штучними, так і природними. Природні трансжири виробляються в в кишечнику деяких тварин і в невеликих кількостях містяться в м’ясних продуктах. Штучні трансжири виготовляються шляхом додавання водню до рідких рослинних олій, що робить їх більш твердими. Трансжири не тільки роблять їжу смачнішою та надають їй потрібної текстури, а і мають невисоку вартість та можуть зберігатись тривалий час.

Трансжири підвищують рівень “поганого” холестерину і зменшують рівень “хорошого”. Вони пов’язані з низкою серцево-судинних захворювань та інших неінфекційних хвороб. Дослідження довели існування прямого зв’язку трансжирних кислот із серцево-судинними захворюваннями, раком молочної залози, ранніми пологами, ризиком гестозу, розладами нервової системи та зору у немовлят, раком товстої кишки, діабетом, ожирінням та алергією.

Оскільки наш організм насправді не потребує трансжирів, їх варто уникати завжди. Як правило, вони місяться у високооброблених та фасованих продуктах харчування. Звісно, все залежить від складу кожного конкретного товару, тому купуючи такі продукти, завжди перевіряйте етикетки на наявність гідрогенізованих жирів.

Замінити продукти, що місять трансжири краще на здорові альтернативи, що забезпечать вас корисними для серця поліненасиченими та мононенасиченими жирами.

Щоб скоротити споживання трансжирів,дотримуйтесь таких порад:

  • Збільшіть частку фруктів, овочів та цільних злаків у раціоні
  • Використовуйте рослинні олії, наприклад оливкову, замість вершкового масла та інших твердих видів жиру
  • Уникайте смаженої, фасованої та вискообробленої їжі
  • Замініть жирне м’ясо на курятину або рибу без шкіри
  • Замість незбираного молока обирайте молочні продукти з низькою жирністю
  • Обмежте вживання солодощів
  • Перевіряйте етикетки продуктів на наявність у складі трансжирів
Поділись


Новини партнерів