Вчені з’ясували, чому літні люди гірше переносять COVID-19

Нові дослідження показали, що люди похилого віку, які інфікуються COVID-19, мають менше важливих імунних клітин, що може пояснити, чому вони частіше, ніж молоді пацієнти, мають важкі симптоми або помирають, пише Жіночий світ з посиланням на UPI.

Для дослідження вчені проаналізували зразки крові 30 людей із легкими випадками COVID-19, наймолодшим з яких було трохи за 20, а найстаршим – майже 100 років. Порівняно зі здоровими людьми, у всіх пацієнтів з COVID-19 у крові була менша кількість Т-клітин, які атакують заражені вірусом клітини. Однак, ті пацієнти, які були старші за 80 років, мали значно менше Т-клітин, ніж молоді, до того ж виявилось, що вони у них менш активні.

Автори дослідження кажуть, що частково така різниця в імунній відповіді може пояснити, чому у пацієнтів похилого віку коронавірусна інфекція протікає важче. Дослідження було опубліковано цього місяця у журналі mBio.

“Нижчий рівень Т-клітин у пацієнтів з COVID-19 є одним з багатьох неприємних сюрпризів пандемії”, – зазначає керівник дослідження Геннадій Зелінський, вірусолог з Університетської лікарні Ессен, Німеччина.

Потрапляючи в організм, віруси викликають підвищення рівня Т-клітин, включаючи Т-клітини-кілери, що виробляють цитотоксичні речовини, які відіграють важливу роль у знищенні заражених вірусом клітин. Якщо імунна система не виробить їх достатньо, їй буде важче боротися з інфекцією.

Хоча нові дані свідчать про те, що Т-клітини, які виробляють цитокіни, відіграють дуже важливу роль у контролі інфекції на ранній стадії, Зелінський каже, що говорити про можливість імунотерапії проти коронавірусу, яка б проводилась за їх допомогою, поки що рано. Щоб зрозуміти усі переваги та ризики втручання у роботу Т-клітин, потрібні додаткові дослідження.

Поділись


Новини партнерів