Існує декілька різновидів артриту, але найпоширенішими є ревматоїдний та остеоартрит. Остеоартрит спочатку вражає гладку хрящову оболонку суглоба. Це ускладнює рух, призводить до болю та скутості. Ви можете зменшити запалення та заспокоїти біль, вживаючи будь-які з наведених нижче продуктів, пише Жіночий світ посиланням на Express.
Авокадо. М’яку кремову текстуру цьому фрукту забезпечують здорові мононенасичені жири, які мають протизапальні властивості. Також авокадо багате на каротиноїд під назвою лютеїн. На відміну від більшості фруктів, авокадо є потужним джерелом вітаміну Е, ще одного мікроелемента, що допомагає у боротьбі із запаленнями. Не зважаючи на відносно високу калорійність авокадо, ті, хто регулярно його вживають, мають в середньому меншу вагу та окружність талії. А високий вміст жирів та клітковини в авокадо допомагає контролювати потяг до їжі.
Кавун. Кавуни мають високий вміст каротиноїду бета-криптоксантину, який, як показало дослідження, може зменшити ризик ревматоїдного артриту. Крім того, кавуни містять лікопен, який допомагає зменшити запалення. Лікопен також має антиоксидантні властивості, які допомагають знизити ризик розвитку деяких видів раку і серцевих хвороб.
Вишневий сік. Вишневий сік має позитивний вплив на здоров’я, в тому числі він допомагає контролювати симптоми артриту. В одному з досліджень 58 учасників поділили на ді групи: одна вживала щоденно протягом 6 тижнів по 237 мл вишневого соку, а інша – таку ж кількість плацебо. У групі соку симптоми артрозу та рівень запалення були меншими, порівняно з групою плацебо.
Виноград. І світлі, і темні сорти винограду – це чудове джерело поліфенолів і антиоксидантів. Свіжий червоний та синій виноград містить також корисну для серця сполуку, яка зветься ресвератол. Її можна також знайти у червоному вині. Ресвератол має протизапальні властивості. Дослідження показують, що ця біоактивна сполука діє на ті ж клітинні мішені, що і нестероїдні протизапальні препарати, тому вона має потенціал для лікування симптомів артриту.
Ягоди. Ягоди – це джерело вітамінів, мінералів і антиоксидантів, що частково пояснює їхню здатність пригнічувати запалення. В одному дослідженні, проведеному на 38176 жінках, з’ясувалось, що ті, хто їв принаймні дві порції полуниці на тиждень, мали на 14% менше маркерів запалення у крові.