Чому наш організм потребує вітаміну В12 і що це таке

Вітаміни поділяються на жиророзчинні та водорозчинні. Це залежить від того, що необхідно для їх засвоєння – жир чи вода. Водорозчинних вітамінів є 9 – вітамін С і 8 вітамінів групи В, тобто тіамін, рибофлавін, ніацин, В6, В12, фолієва кислота, біотин та пантотенова кислота. До жиророзчинних належать вітаміни А, D, Е та К, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Вітаміни групи В важливі для нашого організму, оскільки вони необхідні для перетворення їжі, яку ми їмо, в енергію. Вітаміни групи В містяться в основному в овочах, а також в продуктах тваринного походження, таких як м’ясо та молочні продукти.

Одним з найважливіших вітамінів групи В є В12, відомий також як кобаламін. Він міститься в деяких продуктах харчування, іноді його додають у їжу штучно. Також В12 синтезується бактеріями у тонкому кишечнику. Він бере участь у багатьох життєво важливих процесах в організмі, включаючи вироблення еритроцитів, збереження функції нервової системи, отримання енергії з їжі та синтез ДНК і РНК.

Цей вітамін міститься тільки в продуктах тваринного походження, переважно в печінці, м’ясі, морепродуктах, яйцях, молоці та сирі. Якщо людина дотримується вегетаріанської або веганської дієти, їй варто звернутись до лікаря, щоб він призначив добавки з В12.

Виявити дефіцит В12 досить важко. Його можуть не діагностувати роками. Симптоми дефіциту В12 включають втому, млявість, задишку, блідість шкіри (можливо з блідо-жовтим відтінком), виразки в роті, відчуття поколювання, порушення зору, порушення психічної функції та депресію. Однак, багато з цих симптомів характерні не тільки для дефіциту вітаміну В12. І не у всіх, хто має цей вид харчового дефіциту, вони проявлятимуться.

Важку форму дефіциту В12 називають перніціозною (злоякісною) анемією. Це аутоімунне захворювання, яке виникає через проблеми зі специфічним глікопротеїном, який називається внутрішнім фактором. Він утворюється в шлунку і необхідний для засвоєння В12.

Злоякісна анемія  змушує імунну систему атакувати клітини шлунку, які виробляють ВФ. Без ВФ вітамін В12 не може засвоюватися, і тому може виникнути дефіцит. Злоякісна анемія зараз лікується за допомогою ін’єкцій В12.

Тож вкрай важливо отримувати достатньо вітаміну В12, щоб зберегти здоров’я організму. Регулярно вживайте багаті на В12 продукти і перевіряйте його рівень в організмі кожні 6 місяців.

Поділись


Новини партнерів