5 продуктів, які можуть підвищувати рівень стресу

Стрес не завжди шкідливий для нашого організму. Однак занадто сильний або занадто тривалий стрес має побічні ефекти. Він може псувати настрій, посилити запалення, порушити сон, впливати на харчові звички і загальне самопочуття, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Ось кілька продуктів, які можуть посилювати стрес, а також здорові альтернативи для них:

Білий хліб. Не всі вуглеводи для нас шкідливі. Організм потребує вуглеводів, як і інших поживних речовин. Вони стимулюють вироблення нейромедіатора, що зветься серотонін. Але потрібно споживати вуглеводи розумно. Замініть рафіновані швидкі вуглеводи з білого хліба на повільні вуглеводи з цільнозернових продуктів. Вони повільно засвоюються і не викликають різких стрибків рівня цукру в крові, що посилює стрес.

Ковбаса. Білкові продукти дуже важливі для нашого самопочуття  та контролю рівня стресу. Однак перероблене м’ясо, як ковбаси, крім білків містить консерванти і велику кількість натрію. Тому зменшіть споживання перероблених м’ясних продуктів та вживайте замість них жирну рибу принаймні двічі на тиждень.

Цукерки. У більшості з нас є заховані цукерки вдома чи на роботі. Ми відчуваємо потяг до солодкого, коли перебуваємо у стресі. Однак, надлишок цукру в цукерках викликає перепади рівня глюкози в крові, що має зворотній ефект. Натомість темний шоколад з вмістом какао не меншим, ніж 70%, не викликає таких наслідків і допомагає боротись зі стресом.

Вино. У багатьох людей з’являється звичка пити щодня лише тому, що це допомагає їм зняти стрес. Звісно, алкоголь має такий ефект, але він тимчасовий і його вживання не повинно стати звичкою. Регулярне вживання алкоголю може посилити стрес і тривожність. Замініть краще алкоголь на трав’яний чай. Дослідження показали, що трав’яні чаї сприяють зниженню рівня кортизолу.  Вони не містять кофеїну, тож вони не зможуть порушити ваш сон. Таким чином, хоча чашка трав’яного чаю виглядає не так спокуслива, як келих вина, але це кращий вибір, коли ви відчуваєте стрес.

Кисломолочний сир. Йогурт – це кращий вибір, ніж сир, оскільки він багатий на пробіотики і допомагає покращити мікробіом кишечника. У кишечнику виробляється 50% дофаміну та 95% серотоніну.

Поділись


Новини партнерів