Що відбувається з організмом при жорсткому обмеженні споживання калорій

Бажання схуднути – це потужний мотиватор для людей. Ми можемо дотримуватись жорстких дієт та працювати у спортзалі до виснаження, все, щоб залишатись стрункими та здоровими, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Всім відомо, що для того, щоб схуднути, потрібно створити дефіцит калорій. Інколи скорочення споживання калорій здається найпростішим способом позбутись зайвої ваги, але якщо з цим перестаратись, можна дійти до виснаження та цілого ряду харчових дефіцитів. Ось, які наслідки може мати екстремальне зменшення споживання калорій:

Уповільнення метаболізму. Ви могли чути, що дієти сприяють пришвидшенню метаболізму та покращенню травлення, але дослідження показали, що регулярне вживання надто малої кількості калорій його уповільнює. Ви втрачатимете вагу, але за рахунок зменшення м’язової маси, а не запасів жиру. Також ви постійно будете почуватись втомленими. При сповільненому метаболізмі ви легко наберете зайвих кілограмів, коли повернетесь до звичного раціону.

Харчові дефіцити. Найчастіше при жорсткому обмеженні калорій в організмі виникає дефіцит заліза, фолієвої кислоти чи вітаміну В12, що в подальшому може призвести до розвитку анемії. Тому, плануючи дієту, звертайте увагу не лише на калорійність продуктів, а і на вміст поживних речовин.

Погіршення репродуктивного здоров’я. Якщо ви постійно споживаєте надто мало калорій для забезпечення нормального функціонування всіх систем організму, це неодмінно вплине на овуляцію та баланс статевих гормонів. Ви можете помітити порушення менструального циклу, а також зниження фертильності.

Зменшення щільності кісткової тканини. Низьке споживання калорій впливає на виділення естрогену та тестостерону, статевих гормонів, які також впливають на щільність кісток. Крім того, часто низькокалорійні раціони не містять достатньо вітаміну D, що заважатиме засвоюватись кальцію. Це зробить ваші кістки крихкими та ламкими.

Ослаблення імунітету. Дотримуючись дуже низькокалорійної дієти, ви можете відчути, що стали більш вразливими перед інфекціями. Звісно, все залежить від вашої ваги, стану здоров’я та віку, але загалом тривала нестача калорій негативно впливає на імунну систему.

Тож пам’ятайте – контроль розміру порцій – це, безумовно, важлива частина будь-якого плану зниження ваги. Але не слід забувати про те, що для нормального функціонування наш організм потребує енергії та поживних речовин. Розумно плануйте свій раціон, за потреби зверніться до лікаря.

Поділись


Новини партнерів