Фахівці розповіли, чи потрібно вживати однакову кількість вітамінів К та D

Мікроелементи такі ж важливі для організму, як і макроелементи. Вони забезпечують ефективну роботи систем та органів, зміцнюють їх і допомагають їм відновлюватись після пошкоджень, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Вітаміни D та К відіграють важливу роль у роботі організму. Вітамін D допомагає регулювати кількість кальцію та фосфатів в організмі, тоді як основна роль вітаміну К полягає у зупинці кровотеч та покращенні згортання крові. Однак, мало хто знає, що для метаболізації кальцію ці два вітаміни однаково важливі. Враховуючи їхню вирішальну роль у підтримці оптимального рівня кальцію в організмі, вважається, що високий рівень вітаміну D в поєднанні з низьким рівнем вітаміну К можуть бути для нас вкрай шкідливими.

Обидва вітаміни є жиророзчинними. Найкращим джерелом вітаміну D є сонячне світло, однак його можна знайти і в деяких продуктах харчування, як шпинат, соя та жирна риба. Вітамін D допомагає організму засвоювати кальцій і фосфати з нашого раціону. Коли наша шкіра піддається впливу сонячного світла, вона виробляє вітамін D, руйнуючи холестерин, що зберігається в клітинах. Саме він забезпечує енергію для синтезу вітаміну D.

Вітамін К міститься переважно в листовій зелені, але він краще засвоюється при споживанні разом зі здоровими жирами. Його роль полягає у збереженні міцності кісток, а також у забезпеченні нормального функціонування мозку та серця. Крім листової зелені, джерелами вітаміну К можуть бути деякі продукти тваринного походження, як печінка, сир та яєчний жовток.

Вітамін D не лише сприяє засвоєнню кальцію, а відповідає за підтримання належного рівня кальцію в крові. Він може поглинати більше кальцію з їжі, або, якщо в раціоні його недостатньо, з кісток.

Однак загалом рівень кальцію в організмі регулюється саме вітаміном К. Він активує білок, який називається остеокальцин. Цей білок відповідає за накопичення кальцію в кістках і зубах. Крім того, вітамін К також запобігає накопиченню кальцію в м’яких тканинах, активуючи інший білок, який називається матричним GLA.

Цілком зрозуміло, що вітаміни К та D працюють в парі, тож нестача будь-якого з них може завдати шкоди. Низький рівень вітаміну К в організмі може призвести до кальцифікації судин та серцево-судинних хвороб. Однак, потрібні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, чи може велика різниця у рівнях цих поживних речовин призвести до погіршення здоров’я. За словами дієтолога Сіма Ханни, незначні їх коливання не становлять загрози, але потрібно намагатись щоденно отримувати рекомендовану норму поживних речовин, щоб залишатись здоровими.

Поділись


Новини партнерів