Вчені: денний сон небезпечний для здоров’я

Багато хто вважає, що трішки поспати вдень – нешкідливе заняття. Але сьогодні вчені показують, що денний сон, який триває більше години, може бути шкідливим для вашого здоров’я. Дослідження представлено на ESC Congress 2020.

«Денний сон поширений у всьому світі і зазвичай вважається здоровою звичкою», – сказав автор дослідження доктор Чже Пань з Медичного університету Гуанчжоу, Китай. – «Поширена думка, що денний сон покращує працездатність і протидіє негативним наслідкам «недосипання». Наше дослідження ставить під сумнів ці широко розповсюджені думки».

Попередні дослідження зв’язку між денним сном і смертю або серцево-судинними захворюваннями дали суперечливі результати. Крім того, не враховувалася тривалість нічного сну. У цьому дослідженні узагальнені наявні дані для оцінки взаємозв’язку між дрімотою і ризиком смерті від всіх причин і серцево-судинних захворювань. В аналіз було включено дані 313 651 учасників з більш ніж 20 досліджень. Спали вдень близько 39% учасників.

Денний сон – чим коротше, тим краще

Аналіз показав, що тривалий сон (більше 60 хвилин) був пов’язаний з підвищеним на 30% ризиком смерті від всіх причин і на 34% більшою ймовірністю серцево-судинних захворювань в порівнянні з відсутністю денного сну. Коли брався до уваги нічний сон, тривалий сон був пов’язаний з підвищеним ризиком смерті тільки у тих, хто спав більше шести годин на добу.

В цілому, сон будь-якої тривалості був пов’язаний з підвищенням ризику смерті на 19%. Зв’язок був більш виражений у жінок, у яких ймовірність смерті після денного сну була на 22% вища, ніж у тих, хто не спав, і в учасників старшого віку, у яких ризик збільшився на 17% під час сну.

Короткий сон (менше 60 хвилин) не є небезпечним для розвитку серцево-судинних захворювань. Доктор Пань сказав:

«Результати показують, що більш короткий сон (особливо менше 30-45 хвилин) може поліпшити здоров’я серця у людей, які погано сплять ночами».

Читайте також: 5 порад, які допоможуть покращити ваш сон

Поділись


Новини партнерів