Фахівці розказали, як фрукти можуть нашкодити вашому здоров’ю

Фрукти вважаються одним із найздоровіших продуктів, які можна включити у свій раціон. Солодкими їх робить не глюкоза, а фруктоза, яка не піднімає рівень цукру в крові так різко. Багаті на поживні речовини та антиоксиданти, фрукти зміцнюють ваше здоров’я та імунітет, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Однак, науковці не впевнені, що вплив фруктів, а особливо фруктози, на здоров’я людини суто позитивний. Надмірне споживання фруктози пов’язане з такими проблемами, як ожиріння, діабет та інші порушення обміну речовин.

Зараз група дослідників Каліфорнійського університету в Сан-Дієго говорить, що надмірне споживання фруктози може призвести до пошкодження кишечника та неалкогольної жирової хвороби печінки.

Дослідження, опубліковане в рецензованому журналі Nature Metabolism, свідчить про те, що ефекти фруктози стають очевидними лише після того, як вона потрапить у кишечник.

Фруктоза розщеплюється в нашому шлунково-кишковому тракті ферментами, що виробляються кишечником та печінкою. Використовуючи мишачі моделі, науковці виявили, що надлишок фруктози порушує щільність кишкового бар’єра, який не дозволяє бактеріям та токсинам потрапляти в кров.

Коли ендотоксини досягають печінки, вони змушують її перетворювати фруктозу та глюкозу у відклади жирних кислот. Це викликає неалкогольну жирову хворобу печінки.

Науковці зазначили, що раціон з високим вмістом жиру і фруктози може мати серйозні наслідки для здоров’я, тоді як низьке споживання фруктози на здоров’ї не позначається. Також в дослідженні сказано, що відновлення кишкового бар’єру може бути гарним способом керування проявами БЖХП.

Зважаючи на можливі побічні ефекти споживання фруктози, виникає питання – їсти фрукти, чи ні? Відповідь дати нелегко, адже вони складаються не тільки з фруктози. До того ж, вони не є єдиним джерелом фруктози в нашому раціоні. Часто у оброблених і фасованих продуктах кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози використовують в якості підсолоджувача.

Побічні ефекти з’являються при надлишковому споживанні фруктози. Тож важливо дотримуватись рекомендованої денної норми. Фахівці кажуть, що безпечно з’їдати по 80 г фруктів та овочів 5 разів на день.

Варто стежити за калорійністю продуктів, глікемічним навантаженням та глікемічним індексом. Купуючи перероблені продукти, перевіряйте склад на наявність кукурудзяного сиропу. Потрібно розуміти, що і в якій кількості ви споживаєте.

Поділись


Новини партнерів