5 продуктів, що допоможуть вам уникнути дефіциту заліза

Залізо – це вкрай важливий мінерал, який необхідний організму для виконання одразу декількох функцій. Більша частина заліза, що міститься в організмі, знаходиться в еритроцитах, які переносять кисень по всьому тілу. Також залізо – це один із елементів, що забезпечують нормальну роботу імунітету, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

У ретроспективному дослідженні було виявлено дефіцит заліза в сироватці крові людей, інфікованих коронавірусом. Дослідження також показало, що низька концентрація заліза в сироватці крові є незалежним фактором ризику смерті пацієнтів із COVID-19. Однак науковці відзначили, що відомостей про зміни рівня заліза при коронавірусі зараз недостатньо.

До симптомів дефіциту заліза належать стомливість, задишка, біль у грудях, головні болі, нездорова блідість, холодні кінцівки, часті рецидиви інфекцій, пошкоджене волосся, порушення серцебиття.

Найпоширенішими ускладнення від залізодефіциту – це анемія, яка виникає, коли в знижується рівень гемоглобіну, та переривчасте дихання, яке виникає через нестачу еритроцитів, що транспортують кисень до легень.

В умовах пандемії дефіцит заліза стає ще більш небезпечним, оскільки він ослаблює імунітет та легені, що робить пацієнтів більш схильними до серйозних ускладнень від коронавірусної інфекції.

Ось багаті на залізо продукти, які варто включити до раціону, щоб уникнути залізодефіциту:

Тофу. Це дуже популярний продукт серед веганів та вегетаріанців. Крім заліза він може забезпечити вас селеном, магнієм та кальцієм.

Бобові. Бобові культури, такі як нут, сочевиця, соя, квасоля та горох – чудове джерело заліза. Вони також є хорошим джерелом калію, магнію та фолатів.

Гарбузове насіння. Це одна з найпопулярніших в світі закусок. Крім заліза, гарбузове насіння містить магній, марганець, цинк і вітамін К.

Риба. Тунець, скумбрія та сардини – це потужні джерела заліза. Крім того, вони містять жирні кислоти омега-3, ніацин, вітамін В12 та селен.

Червоне м’ясо. Червоне м’ясо дуже смачне, ситне і корисне, якщо його споживати помірно. Воно може забезпечити вас великою кількістю заліза, а також вітамінами групи В, цинком, білком та селеном.

Поділись


Новини партнерів