Що ви маєте знати про причини та симптоми дефіциту вітаміну В12

Існують різні причини дефіциту вітаміну В12 – від метаболічних порушень до алкоголізму. Найпоширенішою його причиною є хвороба Аддісона-Бірмера, яку також називають злоякісною анемією. Це аутоімунне захворювання, при якому імунітет атакує клітини шлунка, які виробляють білок під назвою внутрішній фактор. Цей білок необхідний для нормального засвоєння вітаміну В12, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Якщо ви підозрюєте, що у вас може бути дефіцит цієї поживної речовини, огляньте свій рот. Ваш язик почервонів? Він болить? Біль та почервоніння є ознакою запалення, або ж глоситу. Крім набряклості ви можете помітити, що поверхня язика стала більш гладкою. При глоситі грудочки, які є в кожного з нас на язиці, розрівнюються.

Якщо ж язик має рівну червону блискучу поверхню, це може бути ознакою згубної анемії. Точна причина згубної анемії не відома, але найчастіше вона зустрічається у жінок після 60 років.

Також причиною вітаміну В12 може бути вегетаріанський або веганський раціон. Переважно В12 міститься в продуктах тваринного походження, таких як яйця, риба та м’ясо. Тому ті, хто дотримуються вегетаріанської та веганської дієти і не вживають штучно збагачені вітаміном В12 продукти, ризикують отримати харчовий дефіцит.

Інші симптоми дефіциту В12 – це блідість і пожовтіння шкіри, а також виразки в роті. Крім того, у тих, хто страждає на нестачу цієї поживної речовини, часто виникають порушення зору, дратівливість і депресія.

Ще одна причина дефіциту В12 – це прийом деяких видів ліків. Наприклад інгібітори протонного насосу можуть призвести до дефіциту В12, оскільки вони пригнічують вироблення шлункової кислоти, яка необхідна для його вивільнення з продуктів харчування.

Поділись


Новини партнерів