Стало відомо, як нестача сну впливає на ваш організм

Сон необхідний нашому організму, як їжа чи повітря. Безсоння та інші порушення сну сильно впливають на наше повсякденне життя. Дратівливість, проблеми з концентрацією, перепади настрою – все це наслідки нестачі сну, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Відсутність чіткого графіку сну може не тільки зробити вас дратівливими, а і вплинути на вашу дихальну, травну та серцево-судинну систему. Ось 4 ознаки, що вам потрібно налагодити режим сну:

Проблеми зі шкірою. Це одна з найпоширеніших ознак нестачі сну. Вона підвищує рівень кортизолу в організмі, що призводить до появи прищів та запалень, загострення екземи та псоріазу. Депривація сну також впливає на вироблення колагену. Колаген – це білок, який відповідає за підтримку міцності шкіри і нестача цього білка призводить до втрати пружності шкіри.

Постійний голод і збільшення ваги. За даними Національного фонду сну США, депривація сну збільшує рівень нейромедіатора, який називається ендоканабіноїдом. Він впливає на мозок приблизно так само, як легкі наркотики, і збільшує потяг до їжі, особливо нездорової, як цукерки, чіпси та печиво. Депривація сну також призводить до підвищення рівня греліну (гормону, що стимулює голод), одночасно знижуючи рівень лептину (гормону, який пригнічує голод). Дослідження показали, що люди, які страждають на безсоння, споживають майже вдвічі більше жиру, ніж ті, хто проблем зі сном не має. Це, врешті-решт, призводить до збільшення ваги.

Інфекції. Якщо ви почали частіше хворіти на грип та застуду, можливо, вам не вистачає сну. Під час сну наш організм виробляє цитокіни, які, за словами експертів, допомагають боротись з інфекціями та запаленнями. Також під час сну ваш організм виробляє більше Т-клітин, які атакують збудники хвороб.  За даними Національного фонду сну США, хронічне недосипання може навіть завадити вашому організму належним чином відреагувати на грип.

Зниження лібідо. Експерти припускають, що коли ви не висипаєтесь, це викликає депресію та тривогу, що призводить до статевої дисфункції. Стрес пригнічує вироблення статевих гормонів, таких як тестостерон і естроген, які мають прямий вплив на лібідо.

Необхідна кількість сну індивідуальна і багато в чому залежить від віку людини. Більшості людей потрібно 7-9 годин сну

Поділись


Новини партнерів