Чому відсутність фізичних вправ збільшує потяг до їжі

Якщо ви займаєтесь спортом 3-4 рази на тиждень, то ви могли помітити, що в ті дні, коли ви тренуєтесь, дотримуватись режиму харчування значно простіше, тоді як в ті дні, коли занять немає, потяг до їжі зростає. Тоді замість пісного білка та овочів, які складають основу здорового раціону, вам хочеться нездорової їжі на кшталт піци або картоплі фрі, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Причин цього явища може бути декілька. Перш за все, фізична активність пригнічує секрецію гомонів голоду. Коли ви виконуєте фізичні вправи, гормони запускають вивільнення накопиченого печінкою глікогену та розщеплення його до глюкози. Ці зміни дозволяють знизити апетит і після виконання вправ високої інтенсивності ви можете тривалий час не відчувати голоду. Однак, коли рівень цукру в крові знизиться, вам потрібна буде їжа, щоб відновити запаси енергії.

Крім того, силові тренування прискорюють метаболізм приблизно на 36 годин після їх виконання. В цей час відновлюються пошкоджені тканини та відбувається зростання м’язової маси. Тому м’язи поглинають більше поживних речовин, ніж зазвичай, що і викликає почуття голоду.

Можливо також, що ви не їсте достатньо перед тренуваннями. Для функціонування наше тіло щодня потребує певної кількості калорій. Навіть якщо ви намагаєтесь схуднути, вам потрібно отримувати достатньо енергії для виконання щоденних завдань. До та після тренування наш організм потребує більше калорій, ніж звичайно.

Крім раціону харчування потрібно контролювати ще споживання води. З відчуттям голоду часто плутають зневоднення. Крім того, м’язи теж потребують води, щоб відновитись після навантажень. Тож вживайте щодня 2-3 літри води.

Але не тільки ваше тіло примушує вас їсти більше, коли ви не займаєтесь спортом, а і ваш мозок. Після виконання вправ люди зазвичай більш вмотивовані і дотримуватись здорового харчування значно легше. Та коли джерело мотивації зникає, зростає потяг до нездорових закусок.

Якщо ви не намагаєтесь схуднути, то нічого поганого в тому, щоб з’їсти трохи більше у вільний від занять день немає. Лише переконайтесь, що у вас під рукою є здорові і низькокалорійні закуски, скажімо, свіжі фрукти та горіхи.  Якщо ж ви худнете, спробуйте вжити наступних заходів:

  • Вживайте ситні та поживні продукти перед та після тренування
  • Вживайте достатню кількість води, щоб уникнути зневоднення
  • Ретельно сплануйте свій раціон на дні, коли тренувань немає. Нехай у вас буде більше прийомів їжі та менші порції.
Поділись


Новини партнерів