Фахівець розповів, яка доза кофеїну вважається безпечною і що буде, якщо її перевищити

Чашка кави – це важлива частина ранкового ритуалу для багатьох людей. Декому, щоб прокинутись та залишатись активним увесь день, може навіть знадобитись декілька чашок. Тим не менш, як і у випадку з іншими продуктами, надлишок кави може завдати шкоди вашому здоров’ю, пише Жіночий світ з посиланням на Eat This, Not That!.

Тод Сонтаг, доктор медичних наук та лікар сімейної медицини, розповів, яка кількість кави може вважатися безпечною. Він сказав, що максимальна доза кофеїну для дорослої людини не повинна складати більш, ніж 400 мг на добу. Це еквівалент 4 чашок кави по 250 мл.

Більша доза може спричинити порушення сну та проблеми з серцем. Також виявилось, що перевищення цієї дози кофеїну може викликати судоми. Вагітним жінками Сонтаг не рекомендує вживати більше за 300 мг кофеїну, однак інші експерти вважають, що ця цифра повинна бути ще нижчою. Більшість фахівців рекомендують вагітним обмежитись 200 мг кофеїну на добу.

Вживання більш, ніж 4 чашок кави на день може викликати тривожність, порушення сну та пришвидшення серцебиття. Для вагітних жінок споживання більше трьох чашок кави, десяти шоколадних батончиків або одного енергетика, пов’язане з підвищенням ризику викидня.

Жінкам, які годують груддю, Сонтаг теж рекомендує скоротити споживання кофеїну, оскільки надлишок цього стимулятора пов’язують з розладами сну, порушенням роботи кишечника та дратівливістю у немовлят.

Також він вказує, що постійне зловживання кофеїном може призвести до розвитку резистентності, тобто для того, щоб прокинутись чи відновити сили, вам потрібно буде щораз більша доза. Це може викликати психологічну залежність.

Доктор Сонтаг додав, що наслідків зловживання кофеїном значно більше і вони змінюються від людини до людини. Визначена безпечна доза у 400 мг на день – це усереднене значення, для деяких людей вона може бути значно більшою або меншою. Тому варто стежити за тим, як ваш організм реагує на кофеїн. Якщо ви приймаєте якість ліки, проконсультуйтесь з лікарем. Не всі препарати можна поєднувати з кофеїном.

Поділись


Новини партнерів