Вчені знайшли найкращу дієту для тих, хто страждає на гіпертонію

Гіпертонія стає все більш поширеною у світі і викликає все сильніше занепокоєння, оскільки вона може стати причиною серйозних захворювань і навіть смерті. Для контролю артеріального тиску важливо не тільки приймати призначені лікарем препарати, а і дотримуватись збалансованого харчування та регулярно виконувати фізичні вправи, пише Жіночий світ з посилання на NDTV Food.

Нещодавній аналіз показав, що дієта на основі рослинних продуктів ефективно знижує артеріальний тиск і запобігає розвитку гіпертонії. При цьому повністю виключати тваринні продукти з раціону не потрібно, однак переважно він повинен складатись саме з рослинної їжі.

Аналіз проводили науковці з британського університету Ворвік. Свої результати вони опублікували у журналі Journal of Hypertension.

Вчені вивчали результати попередніх досліджень, заснованих на контрольованих клінічних випробуваннях, щоб порівняти сім різних дієт, кілька з яких включали невеликі кількості продуктів тваринного походження, тоді як інші були повністю рослинними. Вони ставили собі за мету оцінити вплив цих дієт на кров’яний тиск, і знайти ту, яка буде найбільш ефективною для його контролю.

Провідний автор Джошуа Гіббс, студент Школи наук про життя Університету Ворвік, зазначив: “Ми розглянули 41 дослідження, в яких загалом взяли участь 8 416 людей. Вони розглядали вплив семи різних рослинних дієт, включаючи DASH, середземноморську, вегетаріанську, веганську та нордичну дієти, на артеріальний тиск у контрольованих клінічних випробуваннях. Систематичний огляд та мета-аналіз досліджень показав, що більшість цих дієт знижували кров’яний тиск. Однак найбільш ефективною відносно контрольної дієти та традиційного раціону виявилась дієта DASH”. Він також додав, що це дуже важливий висновок, який свідчить про те, що для зниження та контролю артеріального тиску не потрібно виключати з раціону тваринні продукти. Достатньо просто збільшити частку продуктів рослинного походження.

Поділись


Новини партнерів