Курка чи яйця: що краще забезпечить вас білками та іншими поживними речовинами

Курятина та яйця – це одні з найдоступніших та найпопулярніших джерел тваринного білка. Часто люди, які намагаються наростити м’язи або ж підібрати збалансовану дієту, відчувають розгубленість і не знають, який же з цих продуктів має більше переваг, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Курятина надзвичайно популярна серед любителів фітнесу у всьому світі. За даними Міністерства сільського господарства США, 100 г курятини забезпечить вам 143 калорії енергії, 24,11 г білка, 2,68 г вуглеводів і 3,12 г жирів. Крім того, курятина містить значну кількість кальцію, заліза, натрію, вітамінів А та С.

Однак, важливо зазначити, що різні частини курки містять різну кількість поживних речовин. Якщо ваша мета – це схуднення або нарощування м’язової маси, вам краще обрати курячу грудку. Вона містить найменше калорій та жирів і найбільше – білка. Однак, якщо ви дотримуєтесь дієти з низьким вмістом вуглеводів або хочете набрати вагу, вам підійдуть більш жирні частини курки – стегенця, гомілки та крила.

Щодо яєць, Міністерство сільського господарства США стверджує, що середнє варене яйце, яке важить близько 100 г, містить 155 калорій, 12,58 г білка, 1,12 г вуглеводів і 10,61 г жирів. Хоча може здаватись, що вміст жирів у яйцях дуже великий, останні дослідження показали, що яйця містять “хороший” холестерин, який не налипає на стінки артерій і не шкодить здоров’ю серця. Також яйця містять кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк, мідь, марганець, селен, фтор, вітамін А, комплекс вітамінів групи В і навіть невловимий вітамін К. Яйця, зокрема яєчні жовтки, надзвичайно багаті антиоксидантами, такими як лютеїн та зеаксантин. Тому яйця не тільки допомагають схуднути і наростити м’язи, а і зміцнюють вашу імунну систему.

Дефіцит білка збільшує загрозу когнітивних порушень, набряків, втрати м’язової маси, псоріазу, діабету, дисліпідемії та погіршення стану шкіри та волосся. Рекомендована денна норма білка становить 0,8 г на кожний кілограм маси тіла. Тобто, якщо ви важите 50 кг, вам потрібно 40 г білка щодня. І яйця, і курка є чудовим джерелом білка і в ідеалі вони обоє повинні входити до вашого раціону. Якщо ви хочете обрати якийсь один варіант, орієнтуйтесь на свої харчові потреби.

Для схуднення і нарощування м’язів варто віддати перевагу курячій грудці перед яйцями та іншими частинами курки, оскільки вона містить найбільше білка. З іншого боку, яйця містять більше поживних речовин і при цьому вони порівняно недорогі. Тому обирайте той варіант, що більше підходить саме вам, але обов’язково контролюйте споживання білка, щоб уникнути дефіциту.

Поділись


Новини партнерів