Дослідження показало, які продукти краще підтримують м’язову масу в похилому віці

Нове дослідження показало, що тваринні білки підтримують скелетну м’язову масу більше ефективно, ніж рослинні, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Результати дослідження були представлені на віртуальній конференції Future Physiology 2020.

Веганська та вегетаріанська дієти стають усе популярнішими у світі. І хоча раціон на основі рослинних продуктів допомагає зберегти навколишнє середовищі, наразі невідомо, на скільки він дозволить зберегти м’язову масу у літньому віці.

Більшість вчених вважають, що основний рушій втрати м’язової маси з віком, принаймні у здорових людей, – це втрата м’язових білків, які складаються з амінокислот. Необхідні амінокислоти містяться в білкових продуктах та виробляються при фізичних навантаженнях.

Олівер Вітард з Королівського коледжу у Лондоні, який і представляв дослідження, стверджує, що рослинного білка, приміром з сої та пшениці, потрібно значно більше, ніж тваринного, щоб м’язова маса почала рости.

Тому перехід з традиційного харчування на рослинну дієту, без коригування споживання білка, швидше за все, завдасть серйозної шкоди м’язам в похилому віці. Тож найкращим варіантом залишається збалансована дієта, яка включає і рослинні, і тваринні джерела білків.

Відард та його колеги провели ретельно контрольовані лабораторні дослідження на добровольцях, які включали порівняння рослинних та тваринних джерел білка. Щоб перевірити зміни у м’язах учасників, науковці використовували декілька методів, включаючи відбір крові та біопсію скелетних м’язів.

Важливо зазначити, що в дослідженні використовували лише два рослинних джерела білка – сою та пшеницю. Науковці хочуть провести додаткові дослідження, в яких перевірять вплив інших перспективних рослинних білків з кіноа, вівса та кукурудзи.

Поділись


Новини партнерів