Вчені знайшли зв’язок між денним сном та тривалістю життя

В деяких країнах, зокрема в Іспанії, законодавчо закріплений час для післяобіднього сну працівників. Він припадає на найспекотніший час дня. Вважається, що це збільшує тривалість життя населення, та чи так це насправді? У одному з досліджень, нещодавно опублікованих в медичному журналі BMJ, зазначено, що вплив денного сну на здоров’я піддається жорсткій критиці, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Науковці вирішили перевірити, чи існує зв’язок між частотою денного сну, його тривалістю та ризиком смертельних та несмертельних серцево-судинних захворювань, зокрема серцевих нападів, інсультів та серцевої недостатності.

Вчені з Лозанни (Швейцарія) випадковим чином вибрали 3462 учасники віком від 35 до 75 років. Першу перевірку учасників проводили між 2009 та 2012 роками, коли була зібрана інформація про їхні режими сну за попередній тиждень. В середньому стан здоров’я кожного з учасників відстежували близько 5 років.

У 2014 році більше половини учасників (58 відсотків) сказали, що не спали вдень протягом попереднього тижня. Кожний п’ятий (19 відсотків) заявив що спав удень 1-2 рази, кожний десятий (12 відсотків) – 3-5, а 11 відсотків учасників повідомили, що дрімають після обіду майже щодня.

Ті, хто спав удень від 3 до 7 разів на тиждень, були, переважно, чоловіками старшого віку, які палили, мали зайву вагу і довше спали вночі. Ця ж група повідомляла про сильнішу сонливість в денний час та більш важкі випадки обструктивного апное сну.

За п’ять років спостережень серед учасників зафіксували 155 смертельних та не смертельних серцево-судинних подій. Цікаво, що ті, хто дрімав вдень 1-2 рази на тиждень, мали на 48% нижчий ризик серцевого нападу, інсульту або серцевої недостатності, порівняно з тими, хто взагалі ніколи не спить вдень. Ця кореляція помітна навіть після поправок на вік, тривалість нічного сну, рівень холестерину в крові та кров’яний тиск. Однак, у тих, хто часто дрімає вдень, ризик хвороб серцево-судинної системи був на 67% вищий.

Тривалість денного сну ніякого впливу на ризик серцево-судинних захворювань не продемонструвала.

Вчені наголошують, що їхнє дослідження базувалось на спостереженнях і всі дані про частоту та тривалість денного сну вони отримували від самих учасників.  Доктор Юе Ленг та доктор Крістін Яффе підсумовували: “Дослідження денного сну є складним, але перспективним напрямком досліджень з потенційно значущими для здоров’я населення наслідками”.

Поділись


Новини партнерів