Ось чому потрібно з’їдати по 5 різнокольорових фруктів та овочів на день

Фахівці рекомендують вживати по 5 порцій різнобарвних фруктів та овочів на день. Так звана “веселкова” дієта вважається одним з найздоровіших способів харчування, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Рекомендується вживати 3 порції овочів та 2 порції фруктів щодня. Різнокольорові фрукти та овочі забезпечать організм великою кількістю вітамінів, мінералів, клітковини, фітохімічних речовин, які організм використовує для підтримки здоров’я та отримання енергії.

Саме від останніх залежить забарвлення фруктів та овочів. Що більше кольорів – то більше різноманітних корисних речовин ви одержите. Тому ми повинні намагатися зробити свою тарілку на стільки різнобарвною, на скільки це взагалі можливо.

Синій/фіолетовий колір мають чорниця, синій виноград, чорна смородина, синя капуста та баклажани. Включення цих продуктів до свого раціону може зменшити ризик виникнення раку, також вони корисні для здоров’я сечовивідних шляхів, покращують пам’ять та сприяють здоровому старінню.

В зелених овочах та фруктах у різній кількості містяться лютеїн та індол, які мають антиоксидантні властивості. Авокадо, зелені яблука, зелений виноград, мускатна диня, ківі, зелена груша, артишоки, броколі, селера, огірок, зелена цибуля, салат, шпинат, горох, кабачки, тощо можуть допомогти знизити ризик раку, зберегти зір та зміцнити зуби та кістки.

Білий, коричневий та світло-коричневий кольори мають овочі та фрукти, що містять флавоноїди та алліцин. Останній відомий своїми антибактеріальними властивостями. До цієї групи продуктів належать часник, цибуля, банани, цвітна капуста, імбир, гриби, картопля та ріпа. Вони допомагають знизити ризик виникнення раку, контролювати рівень холестерину та добре впливають на здоров’я серця.

До жовтих/помаранчевих фруктів та овочів належать жовті яблука, абрикоси, дині, апельсини, папайя, персики, грейпфрут, лимон, манго, ананаси, жовті груші, морква, жовтий перець, гарбуз, солодка кукурудза. Волни містять антиоксиданти, такі як вітамін С, а також каротиноїди та біофлавоноїди, які мають потенціал зміцнення здоров’я. Вони корисні для здоров’я серця, зору, імунної системи та знижують ризик виникнення раку.

Червоний колір обумовлений наявністю лікопену та антоціанів, які мають оздоровчі властивості. Можна включати в свій раціон червоні яблука, вишні, журавлину, червоний виноград, гранат, малину, полуницю, кавун, буряк, червоний перець, червону редьку та помідори, щоб зміцнити здоров’я серця, покращити функцію пам’яті, зменшити ризик раку та зберегти здоров’я сечовивідних шляхів.

Таким чином, якщо ви щодня вживатимете 5 різнобарвних фруктів та овочів, то зможете одержати велику кількість корисних речовин, споживатимете мало жирів та натрію, зменшите споживання калорій, знизите ризик виникнення раку, зробите імунітет міцнішим, зможете ефективно контролювати свою вагу, знизите артеріальний тиск, знизите ризик втрати зору, виникнення хвороби Альцгеймера, серцевих захворювань, діабету, інсульту, ожиріння, вроджених вад розвитку, катаракти та остеопорозу тощо, покращите стан своєї шкіри і волосся та зробите свої страви більш привабливими та апетитними.

Поділись


Новини партнерів