Вчені з’ясували, що відбувається з нирками, коли ми старіємо

Нове європейське дослідження показало, що функція нирок природнім чином знижується з віком, навіть якщо людина має добре загальне здоров’я, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

Науковці оцінили дані майже 3000 людей з з Норвегії, Німеччини та Ісландії віком від 50 років, щоб більше дізнатись про те, як знижується функція нирок з віком.

“Те, що відбувається з нашими нирками з віком, репрезентативно і для інших змін у нашому організмі. Це відбувається не через хвороби, це нормальна частина процесу старіння”, – сказав головний автор дослідження Бьорн Одвар Еріксен з Арктичного університету Норвегії.

Оскільки зниження функції нирок спіткає усіх, Еріксен вважає, що це ідеальний спосіб визначення старіння в цілому.

“Все ще існують розбіжності в тому, як швидко це відбувається, і ми досі не маємо відповідей на запитання про причини цих змін. Ми розглянули багато факторів, які можуть відігравати свою роль в тому, що в одних людей зниження функції нирок відбувається швидше, ніж в інших” – сказав Еріксен.

Дані 1600 учасників дослідження нирок були взяті з дослідження Tromsø – найбільш всебічного медичного дослідження в Норвегії. Їх обстежували між 2007 та 2009 роками, потім між 2013 та 2015 роками та, нарешті, між 2018 та 2020 роками.

Дослідники визначали функцію нирок шляхом введення речовини, яка виводиться тільки нирками, в кров піддослідних. Через кілька годин вчені перевіряли, скільки речовини залишилось в крові учасників.

Еріксен також зауважив, що все більше людей можуть відчувати погіршення функціонування нирок, по мірі збільшення показників виживання при таких захворюваннях, як рак та серцево-судинні захворювання.

“Для тих, хто відчуває зниження функції нирок у старшому віці, це велике навантаження. Ось чому у цій сфері потрібно проводити більше досліджень. Ми все ще шукаємо фонтан молодості”, – сказав Еріксен.

Дослідження було опубліковане в червневому номері  Journal of the American Society of Nephrology.

Поділись


Новини партнерів