Вчені з’ясували, чим можна замінити каву, щоб уникнути побічних ефектів кофеїну

Ви вимикаєте будильник і настає час розпочати новий день. Перший крок, що робить більшість – йде на кухню, що приготувати чашку ароматної кави. Однак, фахівці стверджують, що коротка прогулянка буде кращою альтернативою, пише Жіночий світ з посиланням на Science Alert.

Кава – один із найпопулярніших у світі напоїв. Хоча кофеїн пов’язують з позитивними ефектами, такими як підвищення уважності, настрою та енергійності, він може мати і негативний вплив на організм. Деякі люди відчувають підвищену тривожність і тремтіння м’язів після вживання кави, також продукти, що містять кофеїн не рекомендують вживати дітям та вагітним жінкам. Більше того, кофеїн викликає звикання і якщо людину, що має залежність від кофеїну, позбавити його, вона почне відчувати головні болі, підвищену стомлюваність та стане дратівливою.

Тоді постає питання – чи існує щось, що може мати такий же позитивний вплив, як кофеїн, але без побічних ефектів? Відповіддю можуть бути фізичні вправи.

Науковці з Університету Західного Онтаріо вивчають вплив фізичних вправ на здоров’я людини, в тому числі і на когнітивну функцію. Нещодавнє дослідження порівнювало вплив вправ з аеробіки та кофеїну, щоб зрозуміти, як відрізняється їхній вплив на робочу пам’ять. Вчені порівнювали вплив 20-хвилинної ходьби по біговій доріжці та дози кофеїну, еквівалентної тій, що міститься у маленькій чашці кави. Дослідження показало, що вплив фізичних вправ середньої інтенсивності та кофеїну був однаковим, при чому як у тих людей, що регулярно вживають кофеїн, так і у тих, хто цього не робить. Це дозволяє припустити, що заміна ранкової чашки кави на 20 хвилин фізичних вправ не тільки забезпечить такий же когнітивний підйом, а дасть додаткові переваги для здоров’я.

Також, команда хотіла дізнатись, що відбувається, коли кофеїн виводиться з організму. Для цього учасники повинні були 12 годин не споживати ніяких продуктів з кофеїном. Науковці оцінювали всі симптоми виведення кофеїну, включаючи дратівливість, труднощі з концентрацією уваги, головні болі та зниження мотивації. Також вони оцінили робочу пам’ять піддослідних і з’ясували, що на неї виведення кофеїну не впливає. Під час цього експерименту дослідники встановили, що 20-хвилинна прогулянка допомагає суттєво знизити ознаки виведення кофеїну, особливо втому та пригнічений настрій.

Механізм дії фізичних вправ на робочу пам’ять поки не визначений. Вчені пов’язують це з покращенням кровообігу в мозку та вивільненням дофаміну та епінефрину.

Але вже можна сказати, що коротка прогулянка під час обідньої перерви допоможе впоратись з післяобіднім спадом енергії, а також може стати чудової альтернативою каві для тих людей, які уникають вживання кофеїну.

Поділись


Новини партнерів