Всесвітній день шизофренії: психотерапевт розвінчує поширені міфи про це захворювання

Шизофренія – серйозний та складний розлад психіки, який примушує людину неправильно сприймати дійсність. Вона може бути причиною галюцинацій та марення, і може сильно впливати на повсякденне, особисте та професійне життя, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Всесвітній день шизофренії відзначають щороку 24 травня. Він спрямований на покращення обізнаності про розлади психічного здоров’я та забезпечення кращого лікування та реабілітації для людей, які страждають на це захворювання.

Оскільки шизофренія – це дуже складний розлад, навколо неї склалось багато міфів та чуток, які сильно ускладнюють отримання хворими належної медичної та соціальної допомоги. Психотерапевт Аруба Кабір розвінчала кілька з них.

Міф: Шизофренія може бути пов’язана з розладом множинної особистості.                    Правда: Хоча термін “шизофренія” можна перекласти, як “розщеплення”, воно стосується не самої особистості, а когнітивного функціонування, тому шизофренія та розщеплення особистості – це різні розлади.

Міф: Психотерапевти ставлять діагноз шизофренія усім, хто має галюцинації або марення.                                                                                                                      Правда: Ні, наявність галюцинацій ще не означає наявність шизофренії. Це дійсно поширені симптоми, але далеко не єдині. Більше того, не у всіх пацієнтів, що мають шизофренію, вони проявляються.

Міф: Шизофренія – це хвороба на все життя.                                                                Правда: Шизофренія успішно лікується, хоча процес лікування досить довгий. Можливо, не всі випадки вдається вилікувати, але результати досліджень по всьому світу дозволяють робити сприятливі прогнози.

Міф: Люди, що страждають на шизофренію відрізняються жорстокістю.                        Правда: Це надмірне узагальнення. Не треба вважати, що всі люди з шизофренією небезпечні. Так, у деяких пацієнтів трапляються епізоди з застосуванням насильства, однак робити такі узагальнення несправедливо.

Міф: Шизофренія – це спадкова хвороба.                                                                      Правда: Не завжди. Те, що член вашої родини страждає на шизофренію, ще не означає, що вона проявиться і вас. На її появу вливають і інші фактори, такі як навколишнє середовище, хімія мозку, зловживання наркотиками, тощо. Навіть якщо ваш близнюк захворів на шизофренію, шанси, ще це ж захворювання проявиться у вас становлять лише 50%.

Поділись


Новини партнерів