Фахівець пояснює, які причини погіршення зору після 40 років

У двадцять років вам здавалось, що цей день ніколи не настане, але ось ви вже у лікаря, підбираєте свої перші окуляри для читання. Причиною того, що вам доводиться це робити, є пресбіопія, пише Жіночий світ

Наші очі схожі на камеру, лінзи якої автоматично фокусуються на тому, що нам потрібно побачити. “Цей процес працює через скорочення та розслаблення певних м’язів, які переміщають наші лінзи вперед чи назад”, – пояснює лікар-офтальмолог Клавдія Перес-Страціота. “Поки ми молоді, наші очі можуть зосереджуватись на тих чи інших предметах самостійно, без допомоги окулярів чи лінз”.

Але з віком наші м’язи ослаблюються, включаючи м’язи очей. Саме цей процес і називають пресбіопією. За словами доктора Перес-Страціота, вона не просто надзвичайно поширена, вона спіткає всіх. І починається пресбіопія зазвичай десь у віці 40 років.

З часом ослаблення м’язів очей та втрата еластичності кришталика можуть призвести і до виникнення катаракти. Катаракта також є нормальною частиною старіння очей. На даний момент катаракта є значною проблемою.

Хоча зазвичай пресбіопія починає розвиватись десь близько 40 років, вона може прийти раніше, або пізніше. “Пресбіопія та катаракта схожі на сивину. Усі їх матимуть, але питання в тому, коли вони прийдуть і як швидко розвинуться”.

Ось ознаки того, що у вас може розвиватись катаракта:

  • Затуманеність зору
  • Утруднення читання при нормальному освітленні
  • Часта зміна рецептів на окуляри чи контактні лінзи
  • Труднощі із зором у вечері, коли відблиски та ореоли від джерел світла засліплюють

Ознаки пресбіопії включають складність концентрації на дрібних предметах та сповільнення фокусування зору.

Всі ці ознаки з’являються поступово, швидше за все, ви не зможете зрозуміти, коли все почалося. Тому дуже важливо регулярно відвідувати лікаря та перевіряти зір. Тоді ви одразу зможете підібрати контактні лінзи чи окуляри.

Однак, деякі зміни не можуть бути спричинені пресбіопією. Негайно зверніться до лікаря, якщо у вас змінилось сприйняття кольорів, погіршився периферичний зір, предмети роздвоюються, зір різко впав, або вам не допомагають окуляри.

Поділись


Новини партнерів