Дієтолог пояснив, які види риби найкорисніші, а від яких краще утриматись

Риба – це надзвичайно смачний та поживний продукт. Вона містить безліч необхідних людині речовин, включаючи кальцій, жирні кислоти омега-3 та білок. Однак, не всі види риби однаково корисні, каже дієтолог Джулія Зумпано. Вона розповіла, які види риби можна сміливо купувати, а які краще обійти увагою, пише Жіночий світ з посиланням на Cleveland Clinic.

Корисні види:

Сардини. Ви ніколи не помилитесь, обираючи сардини, каже Зумпано. “Вони є чудовим природнім джерелом жирних кислот омега-3 і при цьому вони коштують недорого”. 90 грамів сардин забезпечить вам 2 грами омега-3 кислот, також вони багаті на кальцій та вітамін D, що робить їх корисними для кісток. Але якщо ви купуєте консервовану сардину, то уважно читайте етикетку, щоб впевнитись, що ви не перевищуєте рекомендовані норми натрію та жирів.

Оследець. 90-грамова порція оселедцю забезпечить вас 1,5 г жирних кислот омега-3. Також у ньому міститься значно менше ртуті, ніж в інших видах риби, що багаті на ці кислоти.

Скумбрія. Ще одна недорога риба, яка містить велику кількість жирних кислот омега-3. Також у ній є цілий ряд вітамінів, білки, залізо, цинк, магній, фосфор, калій та молібден. При цьому скумбрія має невисоку калорійність, що дозволяє споживати її тим, хто стежить за своєю вагою.

Небажані:

Телапія. Зумпано зазначає, що в якості джерела білка телапія непогана, але їй не вистачає жирних кислот. “Більшість людей недоотримує жирних кислоит омега-3, тож якщо ви збираєтесь насолодитися стравами з риби, обирайте ті види, які багаті на ці корисні речовини”.

Тунець. Свіжий тунець – прекрасне джерело кислот омега-3, але це той вид риб, який часто містить ртуть у куди більшій концентрації, ніж інші види. Високий рівень ртуті в організмі збільшує ризик когнітивних порушень та інших проблем зі здоров’ям.

Сом. Далеко не всі виробники риби дотримуються належних умов і сом, якого ви купуєте, може бути вирощений у брудній воді. Крім того, від цього виду риби варто відмовитися людям, які мають підвищений рівень холестерину в крові, а також проблеми з нирками чи сечовим міхуром.

Поділись


Новини партнерів