Вживання нездорової їжі збільшує ризик запалення кишечника

Нове американське дослідження виявило, що вживання в їжу нездорової їжі може бути пов’язане із хронічними запальними хворобами кишечника (ХЗХК), до яких належать виразковий коліт і хвороба Крона, пише Жіночий світ з посиланням на Sunday Times.

Нове дослідження, проведене дослідниками Інституту біомедичних наук Державного університету штату Джорджія, розглянуло дані 103 789 учасників віком від 18 до 85 років, які брали участь у щорічному Національному опитуванні в галузі охорони здоров’я у 2015 році.

В ході опитування було оцінено вживання учасниками 26 продуктів протягом останнього місяця, від здорових продуктів, таких як коричневий рис та інші цільнозернові продукти, салати, овочі та фрукти до тих, які вважаються нездоровими, такі як цукерки, солодкі газовані напої, пончики та оброблене м’ясо.

Результати, опубліковані в журналі PLOS One, показали, що вживання нездорової їжі корелює із запальними захворюваннями кишечника.

Зокрема, картоплю фрі, сир та печиво споживала велика кількість людей із запальним захворюванням кишечника. Ті учасники, які таких хвороб не мали, споживали ці продукти значно рідше. Також, ті, хто страждають на ХЗХК, набагато рідше вживають фруктові соки. Споживання картоплі фрі, спортивних та енергетичних напоїв, а також солодких газованих напоїв також були суттєво пов’язані з ймовірністю отримання діагнозу ХЗХК.

А от споживання здорової їжі, наприклад свіжих овочів, корелює зі зменшенням імовірності виникнення запальних хвороб кишечника.

За даними Центру контролю та профілактики захворювань США, симптомами ХЗХК є діарея, біль у животі, ректальна кровотеча або сліди крові в калі, втрата ваги та втома.

Як стверджують дослідники, результати свідчать про те, що вживання в їжу продуктів, які, як правило, вважаються нездоровими, здається, є головною причиною поширеності ХЗХК в США. Однак вони додають, що є й інші фактори, які слід врахувати, і які також можуть вплинути на показники ХЗХК. Це фактори навколишнього середовища, наприклад, проживання в районі, що класифікується як “харчова пустеля”, та способи приготування і оброблення їжі.

“Хоча продукти, які традиційно вважаються нездоровими, мають позитивну кореляцію із запальними захворюваннями кишечника, ми помітили що харчові схеми учасників з цими захворюваннями і без них, дуже схожі між собою”, – сказав доктор Мун Хан, перший автор дослідження.

“Залишається незрозумілим, чи відображають результати обстеження потенційну зміну в харчуванні людей із запальними захворюваннями кишечника задовго до того, як було проведено опитування”.

Поділись


Новини партнерів