Чому нам необхідний кальцій і звідки його можна отримати

Як усі ми знаємо, кальцій – це поживна речовина, яка надзвичайно важлива для здоров’я наших кісток та зубів. Це один з найпоширеніших мінералів у людському організмі. Більше 99% кальцію, що є в тілі людини, зосереджено в кістках. Але він важливий не тільки для них, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Наприклад, кальцій бере участь у згортанні крові, а саме у виробленні фібрину, який відіграє основну роль в утворенні згустків, що врешті зупиняють кровотечу. Без нього навіть найнезначніший поріз призводив би до надмірної втрати крові.

Також кальцій дуже важливий для підтримки нормального артеріального тиску і допомагає захистись від гіпертонії.

Відіграє свою роль кальцій і в роботі м’язів – коли нерв стимулює м’яз, організм вивільняє кальцій. Він допомагає м’язам здійснювати скорочення.

Крім того, кальцій потрібен для передачі нервових імпульсів до клітин-мішеней та для клітинного обміну.

З харчових джерел кальцію найвідомішими є молоко та молочні продукти. Але люди з непереносимістю лактози, або ж ті, хто дотримуються веганської дієти, можуть отримати необхідну щоденну норму кальцію з рослинних джерел, таких як соя, пшоно, мигдаль, кунжут, зелені листові овочі та броколі. Крім того, багато кальцію можна отримати з риби, яку їдять разом з кістками, приміром з сардин.

Але самого лише кальцію мало. Щоб він добре засвоювався організмом, необхідний вітамін D. Вітамін D збільшує абсорбцію кальцію шляхом синтезу білка, що зв’язує його. Таким чином, достатня кількість вітаміну D в організмі сприятиме засвоєнню кальцію, тому ми повинні переконатися, що отримуємо достатньо сонячного світла, а також продуктів харчування, що містять багато цієї поживної речовини.

Але будьте обережні – надмірне споживання кальцію, особливо у формі добавок, може призвести до утворення каменів у нирках та збільшити ризик серцевих нападів. Добова норма кальцію для дорослої людини становить 1 грам на добу.

Поділись


Новини партнерів