Середземноморська дієта може допомогти уникнути деменції та хвороби Альцгеймера

Середземноморська дієта не тільки збільшує тривалість життя, а і допомагає підтримувати гостроту розуму, пише Жіночий світ з посиланням на WhatsNew2day.

Вчені встановили, що у тих, хто вживає багато овочів, цільних зерен, оливкової олії та риби, найменший ризик когнітивних порушень у похилому віці. Когнітивні порушення – це проблеми з запам’ятовуванням інформації, навчанням, концентрацією чи прийняттям рішень, які впливають на їх повсякденне життя.

У дослідженні, опублікованому в журналі Alzheimer and Dementia, встановлено, що в людей, які дотримуються дієти з великою кількістю риби, когнітивний спад відбувається повільніше.

Найважливіше, що дослідники виявили – це те, що середземноморська дієта виявляється корисною навіть для учасників з високим генетичним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера.

Провідний автор дослідження, доктор Емілі Чоу з Національного Інституту Ока в штаті Меріленд, США, сказала: “Дотримання середземноморської дієти було пов’язане з меншим ризиком когнітивних порушень, але не з повільнішим зниженням когнітивних функцій. Однак, більше споживання риби було пов’язане з суттєвим уповільненням когнітивного спаду”.

Вчені намагалися зрозуміти, чи буде дотримання середземноморської дієти впливати на когнітивні функції після того, як кілька попередніх досліджень дали суперечливі результати.

Науковці проводили два дослідження, в яких брали участь майже 8000 людей похилого віку. Дослідники оцінили раціон членів обох груп, при чому когнітивні функції учасників з першої групи вивчали протягом 5 років, а учасників з другої – протягом 2, 4 та 10 років.

Ті учасники, дієта яких була найближчою до середземноморської, мали найнижчий ризик когнітивних порушень і показували найкращі результати на тестуваннях.

Доктор Чоу додала, що це дослідження може допомогти обґрунтувати дієтичні рекомендації і довести, що середземноморська дієта допомагає максимізувати когнітивний резерв для людей похилого віку.

Поділись


Новини партнерів