6 спецій, які ведуть себе як ліки

Поряд зі смаком, у багатьох з спецій кількість корисних властивостей настільки велика, що раніше їх використовували як лікувальні засоби. Навіть звичайний червоний перець за активного додавання в їжу, змінює її властивості і змінює процеси в організмі. Люди з великою кількістю гострої їжі в меню живуть довше і менше хворіють. Куркума взагалі раніше вважалася лікувальною травою, її активно виписували лікарі. Зараз же вона просто приправа.

Куркума

З медичної точки зору висушене коріння куркуми є натуральний мультивітамінний комплекс.

Основні компоненти в ньому: залізо, йод, фосфор, вітамін С і В, ефірна олія і куркумін, що володіє антиоксидантними властивостями. Речовини, що входять до складу володіють вираженим протизапальним і знеболюючим ефектом, сприяють більшому спалюванню калорій, покращують кровообіг і благотворно впливають на серце і судини. Дія прянощів може проявитися настільки сильно, що перед її вживанням в поєднанні з ліками рекомендується проконсультуватися з лікарем.

Перець горошком

Згідно з численними дослідженнями, піперин, що міститься в перці знижує рівень холестерину, пригнічує ріст ракових клітин, запобігає розвитку окислювальних пошкоджень і підвищує біодоступність багатьох сильнодіючих речовин в складі рослин, зокрема, куркуміну. При помелі ефірні олії швидко випаровуються, тому для збереження всіх корисних властивостей перцю подрібнювати його слід безпосередньо перед застосуванням.

Орегано (материнка)

Про лікувальні властивості цієї трав’янистої багаторічної рослини знали ще в давнину. Орегано використовували для поліпшення травлення, зміцнення імунної системи, лікування шкірних захворювань і як протизапальний засіб при застуді. Весь секрет криється в унікальному складі рослини, в який входять: ефірні олії, дубильні і гіркі речовини, карвакол, тимол і розмаринова кислота.

Насіння гірчиці

Пряні насіння гірчиці містять цілий комплекс мінеральних речовин, вітаміни А, K Е, а також омега-3 і омега-6 жирні кислоти. Вживання в їжу насіння гірчиці допомагає ефективніше спалювати калорій, зменшити болі в м’язах, налагодити травлення і поліпшити загальний стан організму. Як спеції застосовуються насіння трьох видів гірчиці: чорної, білої і коричневої.

Кориця

Найпопулярніша добавка до десертів багата мінеральними речовинами, ефірними оліями, клітковиною і вітамінами B, С, А, PP. Настільки різноманітний склад не тільки надає випічці характерний аромат, але і сприятливо впливає на організм. Кориця має протигрибкову і антисептичну дію, знижує рівень цукру і холестерину, покращує роботу шлунково-кишкового тракту і підвищує загальний тонус організму. Для отримання лікувального ефекту корицю слід вживати в розумних дозах, інакше результат буде прямо протилежний бажаному.

Базилік

Пряна трава має дуже багатий хімічний склад. Ефірні олії, мінерали, вітаміни та інші біоактивні компоненти, що містяться в рослині наділили базилік безліччю цілющих властивостей. Базилік покращує стан кровоносних судин, має загальнозміцнювальну дію, благотворно впливає на нервову систему і розчиняє невеликі камені в нирках. У сушеному вигляді базилік, не втрачає чудодійних властивостей і, крім усього іншого, добре поєднується з різними прянощами.

Поділись


Новини партнерів