Науковці розповіли, які продукти допоможуть знизити ризик раку молочної залози

За даними ВООЗ, рак молочної залози – це одна з найпоширеніших форм раку у жінок. Щороку він вражає близько 2,1 жінок у всьому світі. У дослідженні, опублікованому в журналі Lancet, визначили, що кількість жінок, яким поставлять діагноз рак молочної залози може досягти 3,2 мільйона на рік до 2030 року. Для того, щоб запобігти раку грудей, фахівці радять дотримуватись здорового способу життя, пише Жіночий світ.

Основою здорового способу життя є дієта. Дослідження показують, що жінки, які у підлітковому віці вживали достатньо овочів, фруктів та інших продуктів, збагачених клітковиною, мають менший ризик розвитку раку молочної залози. Дослідження, яке очолили дослідники Гарвардської школи охорони здоров’я Шан Чан, було опубліковане в журналі Pediatrics.

“Попередні дослідження, які вивчали залежність між споживанням клітковини та ризиком виникнення раку, не знайшли кореліяції. Однак, жодне з них не розглядало важливість споживання клітковини в підлітковому чи молодому віці”, – зазначив ведучий автор дослідження Маріям Фарвід. Він додав: “Ця робота, яка присвячена ролі харчування в ранньому віці у зменшенні ризику виникнення раку, свідчить про існування факторів ризику, на які ми потенційно здатні вплинути”.

Дослідження проаналізувало дані 90 534 жінок, які брали участь у дослідженні здоров’я медичних сестер II, великому багаторічному дослідженні факторів, що впливають на здоров’я жінки. Вчені виявили, що ризик розвитку раку молочної залози був на 12–19 відсотків нижчими серед жінок, які в молодому віці дотримувались більш багатої клітковиною дієти.

“Додаткові 10 грам клітковини на день – це, приблизно одне яблуко і дві скибочки цільнозернового хліба або півсклянки вареної квасолі та вареної цвітної капусти чи кабачків – у молодому віці знижують ризик раку молочної залози 13 відсотків. Найбільша очевидна користь була від фруктових та овочевих волокон “, – йдеться у дослідженні.

Поділись


Новини партнерів