Сіль є, мабуть, на кожній кухні світу. Вона робить смак наших страв більш насиченим та яскравим. Однак, надмірне вживання солі шкодить нашому здоров’ю, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.
Давно відомо, що дієта з високим вмістом солі може підвищувати артеріальний тиск. Але останнє дослідження показало, що надмірне вживання солі шкодить також нашій імунній системі. Це з’ясували науковці з університетської лікарні міста Бонн.
Всесвітня Організація Охорони Здоров’я рекомендує дорослим людям вживати не більше п’яти грамів солі на день. За даними Інституту Роберта Коха, в середньому чоловіки споживають десять, а жінки – більше восьми грамів солі на день.
Хлорид натрію може підвищити артеріальний тиск, що врешті призводить до багатьох серцевих недуг. Доктор Крістіан Курц з Інституту експериментальної імунології Університету Бонна сказав: “Нам вперше вдалося довести, що надмірне споживання солі також має негативний вплив на імунну систему”.
Нирки регулюють виведення солі з організму. Але вживання солі понад рекомендовану норму спричиняє накопичення глюкокортикоїдів в організмі. Це може перешкоджати функціонуванню імунних клітин у крові.
“Нам вдалося показати це на мишах із лістеріозом”,- заявила доктор Катажина Джобін, провідна авторка дослідження. “Ми тримали деяких з них на дієті з високим вмістом солі. У селезінці та печінці цих тварин ми нарахували в 100-1000 разів більше збудників хвороби, ніж в органах тих тварин, які перебували на нормальній дієті”,- додала Джоблін.
Аналогічне дослідження було проведене і на людях-добровольцях. Результати були опубліковані в журналі «Science Translational Medicine».