Науковці розповіли, як нестача сну впливає на дітей

Дітям, які не висипаються, може загрожувати СДВГ, тривожність, депресія та інші проблеми з психічним здоров’ям, пише Жіночий світ.

Брор Ранум з Норвезького університету науки і техніки, заявив, що забезпечивши дітям достатню кількість сну, ми можемо захистити їх від багатьох проблем із психікою у майбутньому.

Дослідження тривало кілька років і в ньому взяли участь 800 дітей. Воно показало зв’язок нестачі сну з появою симптомів емоційних і поведінкових розладів.

Учасники дослідження носили спеціальні пристрої, які фіксували час сну. Кожні два роки вони проходили психіатричні огляди.

При цьому Ранум закликає не панікувати, якщо вам здається, що ваша дитина спить недостатньо – необхідний час сну індивідуальний для кожної дитини. Зверніть увагу на її поведінку. Якщо дитина часто не в настрої, їй важко зосередитись, або ви помітили, що у дитини різкі перепади настрою, можливо, їй варто спати більше.

Дотримання графіку – це найефективніший спосіб виробити здорові звички сну. Простежте, щоб дитина засинала і прокидалась в один і той самий час.

Лише близько 1% досліджуваних 6-річних дітей спали менше семи годин. Однак, що старшими були діти, то більше з них недосипало (3,9% у віці 8 років; 4,2% у віці 10 років та 13,6% у віці 12 років).

Багато дітей мали одну чи більше ночей, коли вони спали менше семи годин (15,1% у віці 6 років; 39,1% у віці 8 років; 45,7% у віці 10 років та 64,5% у віці 12 років).

Хоча наслідки нестачі сну протягом декількох ночей невідомі, дослідники відзначили, що однієї безсонної ночі достатньо, щоб діти стали похмурими та менш сконцентрованими.

Звіт був нещодавно опублікований в журналі JAMA Network Open.

Поділись


Новини партнерів