Офтальмолог розказав, чи допомагають насправді окуляри, що блокують випромінювання моніторів

Якщо ви коли-небудь відчували сухість та стомленість очей після довгої роботи за комп’ютером, то ви не самотні. Цифрові екрани випромінюють блакитне світло, що може мати негативні наслідки для ваших очей, включаючи перенапруження, сухість або сльозливість і подразнення, пише Жіночий світ.

Також блакитне світло може позначитись на якості нашого сну. На жаль, більшість із нас не може уникнути необхідності використовувати комп’ютери, планшети та телефони у повсякденному житті. То як ми можемо впоратися з негативним впливом цифрових екранів?

Зараз часто можна почути рекомендацію придбати окуляри зі спеціальним фільтром, що блокує промені синьої ділянки спектру. Виробники стверджують, що такі лінзи захищають очі від відблисків і можуть допомогти зменшити потенційну шкоду від тривалого впливу синього світла.

Але чи варто робити таку покупку? Вас це може здивувати, але найбільша шкода, якої екрани завдають очам, взагалі не пов’язана зі світлом. Офтальмолог Ріші Сінгх каже, що найбільша проблема з очима, яку викликають монітори – це так званий синдром комп’ютерного зору. Він викликається перенапруженням очей, коли ви довго вдивляєтесь екран. Плюс, зір може страждати від відблисків та великої контрасності. Тож, коли ви довго працюєте за комп’ютером, у ваших очах виникає дискомфорт, але він не пов’язаний безпосередньо зі світлом монітора.

Тож замість того, щоб купувати окуляри, що блокують синє світло, доктор Сінгх пропонує скористатися цими порадами:

  • Виконуйте правило 20-20-20. Кожні 20 хвилин на 20 секунд відводьте погляд від монітору (Це допоможе вашим очам розслабитися.)
  • Використовуйте краплі для очей протягом дня, щоб зволожити їх під час роботи за комп’ютером.
  • Сидіть на відстані руки від екрану. Більшість людей сидять занадто близько до комп’ютера і перенапружують очі.

“На жаль, досліджень, які перевіряли б ефективність блокування синього світла окулярами, було дуже мало, а ті, які були, високої ефективності не показали”,- зазначає доктор Сінгх.

Тож, найкращий спосіб захистити зір від впливу екранів – це не купувати окуляри, а виробити корисні звички, які допоможуть мінімізувати шкоду. Варто також пам’ятати, що синє світло впливає на наш сон, тому за 1-2 години перед тим, як лягати спати, від комп’ютера та смартфона краще відмовитись.

Поділись


Новини партнерів