Головна причина, через яку їжа така важлива для нашого організму – це поживні речовини, які надходять разом з нею, і які необхідні нашому організму для нормального виконання усіх функцій.
Нестача якоїсь поживної речовини неминуче призведе до порушення функцій, у яких вона використовується.
Вітамін В12 – одна з надзвичайно важливих для організму поживних речовин. Він не відкладається в організмі на довго, тому регулярне вживання продуктів, збагачених В12, є обов’язковою частиною збалансованої дієти.
Потреба у вітаміні B12 вимірюється в мікрограмах і змінюється залежно від віку.
- Новонароджені (до 6 місяців) – 0,4 мкг
- Немовлята (7-12 місяців) – 0,5 мкг
- Молодші діти (1-3 роки) – 0,9 мкг
- Діти (4-8 років) – 1,2 мкг
- Старші діти (9-13 років) – 1,8 мкг
- Підлітки (14-18 років) – 2,4 мкг
- Дорослі (18 і вище) – 2,4 мкг
- Вагітні жінки – 2,6 мкг
- Годуючі жінки – 2,8 мкг
Ось список 5 продуктів, з яких можна отримати В12:
Печінка та нирки рекомендуються дієтологами для запобігання виникненню дефіциту В12.
Молюски і жирна риба містять до 99 мкг В12 у порції на 100 г.
Цільні злаки є одним з небагатьох джерел В12, яке підходить вегетаріанцям. Але навіть вони дуже бідні на цей вітамін, в порівнянні з продуктами тваринного походження.
Молоко та молочні продукти в якості джерела В12 підходить вегетаріанцям, але не веганам. Вони можуть забезпечити близько 46% денної норми В12.
Яйця на сніданок вживають люди в усьому світі. Вони смачні, ситні та поживні. Серед речовин, на які багаті яйця, і вітамін В12.