Користувачі електронних сигарет більш вразливі до запалень та інфекцій

Як показали дослідження, електронні сигарети можуть змінити мікрофлору ротової порожнини, та зробити користувачів більш схильними до запалень та інфекцій, повідомляє Жіночий світ з посиланням на Times Now.

У дослідженні, опублікованому в журналі iScience, було зазначено, що куріння підвищує ризик захворювань ясен, сприяючи створенню середовища, сприятливого для проникнення інфекцій.

“Враховуючи популярність електронних сигарет, важливо, щоб ми дізналися більше про їхній вплив на мікробіом ротової порожнини та запальні реакції у користувачів, а також на загальне здоров’я людини”, – сказала Зін Лі з Нью-Йоркського університету (NYU) у США.

“Оральний мікробіом цікавить нас, оскільки дослідження показують, що зміни в ньому внаслідок впливу зовнішніх факторів сприяють цілому ряду проблем зі здоров’ям, включаючи захворювання ясен, галітоз та такі захворювання, як діабет, хвороби серцево-судинної системи та рак”, – сказав Діпак Саксена, інший співавтор з Нью-Йорку.

У ході дослідження Саксена і його колеги досліджували пари електронних сигарет та їх вплив на пероральний мікробіом та імунітет людини. Вони також оцінювали, як електронні сигарети впливають на розвиток інфекцій.

Вчені вивчали оральний мікробіом 119 учасників із трьох груп – споживачів електронних сигарет, регулярних курців сигарет та тих, хто ніколи не курив.

Вони виявили, що захворювань ясен найбільше серед курців сигарет (72,5%), за ними йдуть споживачі електронних сигарет (42,5%) та некурці (28,2%).

Дослідники спостерігали різні мікроорганізми в слині споживачів електронних сигарет, курців сигарет та некурців.

Вони заявили, що у споживачів електронних сигарет спостерігається велика кількість бактерій Porphyromonas, тоді як у тих, хто курить звичайні сигарети збільшується кількість бактерій Veillonella.

“Збільшення концентрації цих збудників парадонтозу у слині користувачів електронних цигарок демонструє, як вони впливають на здоров’я ротової порожнини”, – сказав Лі.

Вчені також встановили, що змінений мікробіом у споживачів електронних сигарет впливав на імунну систему.

Згідно з дослідженням, пари з електронних сигарет збільшували ризик зараження бактеріальними інфекціями.

Поділись


Новини партнерів