6 повсякденних речей, які викликають онкологію

Онкологи прийшли до висновку, що в 80-90% випадків рак виникає через канцерогени. Іншими словами, людину оточують речовини, які впливають на клітини організму, викликаючи мутації, що призводять до раку. З такими речами людина стикається в повсякденному житті.

Експерти вирішили скласти список повсякденних речей, що викликають рак.

1. Азбест

З ним багато хто з нас стикаються в повсякденному житті, перебуваючи на роботі і навіть вдома. Не всі знають, що до складу будматеріалів часто входить азбест. Він не має запаху, тому наявність азбесту в приміщенні неможливо визначити на нюх. Тим часом, вдихання азбесту може з часом привести до раку легенів.

Безумовно, від одного вдиху нічого не станеться. Але систематичне вдихання азбесту носить серйозний ризик. Тому, якщо у вас ремонт, не забувайте вдягати захисну маску. Часто пил від азбесту також накопичується в підсобних приміщеннях начебто горища або підвалу. Якщо ви хочете оцінити ступінь забрудненості приміщення, ви можете звернутися до фахівців.

2. Рентгенівські сканери

Рентгенівському опроміненню людина піддається як в кабінеті лікаря, так і в зоні огляду (наприклад, аеропорту). “Одноразова” доза вважається нешкідливою, і все залежить від частоти опромінення.

Говорячи простою мовою, під рентгенівськими променями клітини людини пошкоджуються і можуть мутувати. Тоді може виникнути рак. Але багатьом протипоказаний рентген, в тому числі і жінкам, які мають схильність до раку грудей. Як бути?

Без паніки. Якщо вам пропонують зробити рентген раз на рік, то нічого страшного в ньому немає. Не відмовляйтеся від дослідження через страх перед рентгеном. Все добре в міру: рентген раз на рік не зашкодить, а раз на місяць – під питанням.

Також звертайте увагу на такий момент: деякі клініки вимагають “свіжі” знімки, і пацієнтам доводиться знову проходити опромінення саме в цій клініці. Однак, якщо знімки свіжі, то в цьому немає ніякої необхідності.

3. «Канцерогенне» повітря

Як би дивно це не звучало, без повітря ми не можемо жити, але воно може завдати серйозної шкоди здоров’ю людини. Йдеться, звичайно ж, про смог, про канцерогенне повітрі, забруднене мільйонами машин і заводів. Якщо в країнах СНД ситуація ще не така сумна, то в Китаї, наприклад, складно обходитися без маски.

Влада великих міст всіляко бореться із забрудненням повітря. Десь споруджують справжні вертикальні ліси (вежі, всіяні зеленню), десь мотивують автолюбителів на те, щоб вони пересіли на велосипед. Як би там не було, якщо ви опинилися в загазованій місцевості, без маски краще не виходити на вулицю.

4. Алкоголь

Не так давно Міжнародне агентство з вивчення раку поставило алкоголь по канцерогенності на один щабель з азбестом і рентгенівським випромінюванням. Спиртні напої, виявляється, здатні викликати найрізноманітніші види раку, включаючи рак легенів, печінки, підшлункової залози, грудей і т.д.

Те ж саме стосується тютюну. Ви тільки уявіть, що ви самі в силах убезпечити себе від серйозного канцерогену. Досить сказати “ні” алкоголю і сигаретам. Зрозуміло, можна дозволити собі випити 1-2 рази на місяць, коли організм з легкістю відновиться від випитого. Але кілька банок пива щодня – це все ж перебір.

5. Сонце

Сумно, але факт: багатьма улюблене сонце також викликає рак, особливо якщо ви засмагаєте в саму спеку, не користуєтеся захистом і доводите шкіру до такого стану, що вона сповзає пластами. Жінки потрапляють в особливу групу ризику виникнення раку шкіри. Найбільш упевнені у власному здоров’ї “полірують” результат в солярії.

Крім того, багато хто помилково вважає, що на півночі або в середній смузі сонце нешкідливе. Воно не палить так, як на півдні. Частка правди в цьому, звичайно, є, але шкоди це не применшує.

Щоб не поповнити ряди тих, хто бореться з меланомою, не ігноруйте сонцезахисні креми, парасолі, тенти і часовий проміжок, в який не варто засмагати, – з 11 до 15 годин дня.

З солярієм взагалі краще “зав’язати”, оскільки деякі вчені відзначають, що часті походи в “сонячну кабінку” викликають залежність від солярію.

Читайте також: 4 незвичайні ознаки серцевого нападу

6. Червоне м’ясо

Вчені з Гарварда активно працюють над вивченням канцерогенності червоного м’яса. Офіційного підтвердження ще не надходило, але факт залишається фактом: пацієнти з раком кишечника, усі до одного, їли багато червоного м’яса.

Особливо варто остерігатися різних бургерів з дешевих закусочних. Якість м’яса там дуже суперечлива. Щоб не потрапити в групу ризику, їжте червоне м’ясо не частіше двох разів на тиждень. В інші дні можна збагатити раціон куркою, індичкою, морепродуктами, рибою.

Джерело

Поділись


Новини партнерів