Вживання куркуми, що вважається спецією довголіття, може ховати в собі певну небезпеку, особливо при наявних хронічних порушеннях, – про це попередила лікар-дієтолог Віккі Петерсен.
Інтерес до куркуми останнім часом суттэво зріс, оскільки багато досліджень підтверджують її користь для здоров’я – перш за все, як потужного протизапального натурального компонента. Але зарубіжний фахівець констатує, що популярна спеція також може бути небезпечною для людей.
«На жаль, куркума може бути наповнена токсичними інгредієнтами і навіть важкими металами, такими як свинець», – розповіла Петерсен в інтерв’ю EatThisNotThat!.
Експерт попереджає, що особливо небезпечні в цьому плані низькоякісні недорогі добавки з куркумою. Лікар зазначила, що недобросовісні виробники можуть розбавляти їх борошном. За словами фахівця, в такі БАДи може бути доданий діоксид кремнію для запобігання злежуванню.
Прийом таких засобів, а також вживання занадто високих доз куркуми, констатує Петерсен, можуть стати причиною шлунково-кишкового порушення, нудоти.
Також лікар попередила про можливу небезпеку куркуми для людей, схильних до сечокам’яної хвороби з утворенням каменів в нирках. Дослідниця пояснила: куркума містить оксалати – ці речовини прискорюють процеси утворення ниркових каменів.
Читайте також: Що трапиться, якщо їсти занадто багато яблук