Вам докучають вугрі, хоча період статевого дозрівання дано залишився позаду? Нове дослідження показало, що причиною можуть бути ваші улюблені смаколики, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.
В дослідженні взяли участь 24 000 дорослих із Франції. Науковці з’ясували, що солодощі та жирна їжа можуть бути причиною появи вугрів у дорослих.
“Наші висновки підтверджують, що західна дієта, яка містить багато продуктів тваринного походження, а також жирної їжі та цукру, пов’язана з появою прищів у дорослих”, – коментує команда, яку очолює дерматолог доктор Емілі Сбідян з лікарні Mondor Париж.
Дерматолог Мішель Грін, яка прочитала звіт про це дослідження, не здивувалась.
“Це дослідження підтверджує те, про що я говорила вже давно – що правильне харчування є важливою частиною лікування прищів”.
Вона пояснює, що прищі з’являються тому, що такі продукти впливають на гормони.
“Однією з причин того, що дієта з високим вмістом цукру викликає прищі, полягає в тому, що вона змінює нормальну динаміку гормонів”, – пояснила Грін. “Раціон з високим вмістом цукру може викликати підвищення рівня інсуліну, і це впливає на інші гормони, що і призводить до появи прищів”.
Нове дослідження зосередило увагу на прищах у дорослих, а не у людей, молодших за 18 років. На відміну від багатьох попередніх досліджень, це контролювалось особливо ретельно. Тисячі учасників вели щоденники харчування, куди записували абсолютно все, що з’їдали, протягом двох тижнів. У цих щоденниках учасники фіксували, які продукти та напої вони вживали та в яких кількостях.
Також науковці фіксували появу вугрів у піддослідних.
Після поправок на інші фактори, вчені виявили, що вживання молочних та жирних продуктів, а також продуктів з великою кількістю цукру, можуть викликати появу прищів.
Однак, кількість теж має значення. Наприклад, одна склянка молока збільшувала імовірність появи прищів на 12%, а склянка газованої води – на 18%.
П’ять склянок молока вже збільшать ризик появи прищів на 76%, а п’ять склянок газованої води з цукром – більш, ніж вдвічі.
А одна порція жирної їжі, скажімо, картоплі фрі або пончиків, за результатами дослідження збільшувала ризик виникнення прищів на 54%.
А як щодо шоколаду? Вживання молочного шоколаду, здається, пов’язане з ризиком появи вугрів, оскільки в тих, хто його їв, прищі з’являлись на 28% частіше. А от споживання менш жирного темного шоколаду знижувало ризик появи прищів на 10%.
Також вугрі рідше з’являлись у тих, хто їв рибу, овочі та фрукти.
Дослідження було опубліковане 10 червня в журналі JAMA Dermatology.