Гарвардські вчені з’ясували, що збільшення споживання оливкової олії корисне для здоров’я серця. Вони провели дослідження за участі 100 000 людей, старших за 24 роки, пише Жіночий світ з посиланням на Daily Mail.
Доктор Марта Гуаш-Ферре, провідний автор дослідження, зазначила: “Попередні дослідження пов’язували високе споживання оливкової олії з покращенням здоров’я серця, особливо в середземноморських країнах, де споживання оливкової олії значно вище, ніж у Сполучених Штатах. Нашою метою було дослідити, чи принесе користь споживання оливкової олії для здоров’я серця американців”.
Дослідження Гарвардської школи охорони здоров’я Чана проходило між 1990 та 2014 роками. У ньому взяли участь 63 867 жінок та 35 522 чоловіків. На початку дослідження ніхто з учасників не мав раку, серцево-судинних чи інших хронічних захворювань.
Кожні чотири роки учасники дослідження проходили опитування щодо їхньої дієти та способу життя. Також дослідники використовували статистичні моделі, щоб порівняти користь оливкової олії для серцево-судинної системи з іншими комбінованими рослинними оліями.
Науковці виявили, що ті, хто їв більше половини столової ложки оливкової олії на день, мали на 15 відсотків менший ризик виникнення будь-яких серцево-судинних захворювань. У них також був на 21 відсоток нижчий ризик ішемічної хвороби серця.
“Цікаво те, що хоча оливкова олія виявилась корисніша за більшість тваринних жирів та маргарини, вона показала приблизно ті ж результати, що й інші рослинні олії”,- каже доктор Гуаш-Ферре.
“Це означає, що заміна тваринних жирів у вашому раціоні на рослинні олії, в тому числі оливкову, може значно покращити здоров’я вашого серця”.
Однак, захоплюватись оливковою олією теж не варто – як і інші олії, вона дуже калорійна. Тому однієї ложки на день буде цілком достатньо.