Корисні властивості сиру багато в чому пояснюються його харчовою цінністю.
Сир не вважається дієтичним продуктом, адже він досить жирний. Але в ньому міститься спермидин – речовина, яка попереджає розвиток фіброзу печінки і гепатоцелюлярної карциноми – двох найпоширеніших видів раку печінки.
Вчені також з’ясували, що сир покращує роботу імунної системи. Невеликий шматок сиру добре впливає на роботу імунної системи у людей похилого віку. За умови, що вони вживають сир регулярно.
Також дослідники довели так званий “французький парадокс”. Через велику кількість сирів в раціоні французів, представники цього народу живуть довго і менше хворіють, а також рідше страждають хворобами серця. Тому сир впливає на довголіття і здорове життя.
Вчені американської Академії загальної стоматології заявили, що сир допомагає зберегти зуби. Сир створює захисну плівку навколо емалі і таким чином захищає зуби від ушкоджень і псування.
Експерименти показали, що якщо зменшити щоденну кількість калорій і збільшити споживання сиру, йогурту і нежирного молока, то це допомагає людині худнути швидше. Зокрема мова йде про жирові відкладеннях на животі.