Чи варто хвилюватися, помітивши лущення шкіри рук?

Лущення шкіри на руках турбує багатьох жінок, а часом і чоловіків. Зазвичай впоратися з проблемою вдається за допомогою зволожуючого крему, але іноді недуга прогресує. Сухість та сильний свербіж вказують на розвиток дерматологічних захворювань. Подібним симптомом може супроводжуватися дерматит, псоріаз або екзема на руках .

Причини сухості епідермісу на руках

Зазвичай лущення шкіри на руках можна пояснити впливом навколишнього середовища, адже кисті практично завжди відкриті і не захищені одягом. Крижаний вітер, мороз, спека, прибирання з використанням побутової хімії – все це впливає на стан дерми. Миття рук з милом кілька разів на день також призводить до сухості. Витирати шкіру потрібно акуратно, злегка промокнувши шкіру, а не розтираючи її. Відшарування епідермісу нерідко сигналізує про ряд проблем в організмі:

  • алергічна реакція на прямий контакт з подразником;
  • нестача вітамінів (особливо A, E, C);
  • грибкове ураження шкіри;
  • дерматит;
  • екзема;
  • псоріаз;
  • короста;
  • збій гормонального фону.

Помітити погіршення стану шкіри можна після суворої дієти. Недолік корисних речовин, убогий раціон харчування і фізичні навантаження позначаються на здоров’ї людини. Іноді проблема лущення з’являється у підлітків або вагітних жінок, що пояснюється гормональною перебудовою організму.

Лущення рук: чи варто хвилюватися і йти до лікаря

Звертатися до фахівця рекомендується при дуже сухій шкірі, яка тріскається і викликає хворобливі відчуття. Як видно зі списку причин, що викликають лущення, деякі виявляються заразними для оточуючих людей. Відвідати потрібно терапевта або дерматолога, далі після огляду і здачі аналізів можливо буде потрібно пройти інших лікарів. Як правило, обстеження включає консультацію алерголога, інфекціоніста або косметолога.

Якщо виявлені порушення, фахівець призначає медикаментозне лікування. Однак приступати до нього самостійно не варто. У разі відсутності захворювань, можна обійтися косметичними засобами і народними рецептами.

Усунення сухості в домашніх умовах

Якщо причина лущення шкіри на руках не пов’язана з патологіями внутрішніх органів, алергічною реакцією і авітамінозом, можна позбутися від недуги за допомогою народних рецептів. Найбільш простий і дієвий спосіб – втирати невелику кількість льняної олії в дерму кілька разів на день.

Ще кілька домашніх засобів:

  • свиняче сало – невеликий шматочок розтопити на водяній бані, перелити в невелику баночку і змащувати перед сном долоні;
  • суміш з 5 крапель нашатирного спирту, 3 ст. л. води і 2 ст. л. гліцерину допоможе видалити відмерлі частинки і зволожити шкіру, ліки пару хвилин втирають, потім витирають руки насухо рушником;
  • ванночка з аптечної ромашки допоможе зробити шкіру більш гладкою, досить залити 3 ложки сухої суміші 500 мл окропу, остудити і потримати в ній руки 10-15 хвилин;

Якщо ванночки, олії і лікувальні трави не допомагають, краще вдатися до кремів і мазей.

Лущення рук вказує не тільки на неправильний догляд за шкірою, але і на збої в організмі. З цього симптому починаються такі захворювання, як екзема і псоріаз. Звертатися до лікаря рекомендується у випадках, коли з проблемою не вдається самостійно впоратися або присутній сильний свербіж і розтріскування дерми.

Поділись


Новини партнерів