7 хитрощів для тих, хто просто ненавидить займатися спортом

Тим, хто не любить займатися спортом, в епоху фітнес-культу доводиться особливо важко. Якщо ви вважаєте, що піт, важке дихання, біль і дискомфорт у всьому тілі – сумнівне задоволення, то у вас не тільки є армія однодумців, а й цілком реальні шанси зробити свої відносини зі спортом менш натягнутими, пише Жіночий Світ.

Ми зібрали кілька лайфхаків, які зроблять ваші тренування менш дратівливими і більш комфортними.

1. Вмикайте фантазію

Коли мова йде про щось неприємне, нерідко можна зустріти пораду “переключи свою увагу”. У цій рекомендації все з точністю до навпаки: вам необхідно максимально сконцентруватися на не улюбленому занятті, тобто спорті, але при цьому уявити його в набагато більш приємному або цікавому контексті. По-науковому цей метод називається «когнітивна переоцінка» і, згідно з недавнім дослідженням, показав непогані результати.

Простіше кажучи, ви можете уявити, що ви вчений, який проводить експеримент, або журналіст, що описує відчуття бігуна. Таким чином ви будете відчувати все той же дискомфорт, що і під час звичайного тренування, але при цьому спостерігати його з боку і як би дистанціюватися від нього. Варіанти і якість занурення в сценарій залежать виключно від вашої фантазії.

Ключовий момент практики когнітивної переоцінки в тому, щоб навчитися вивчати власні відчуття без емоційної реакції на них.

2. Зробіть улюблене заняття активним

Якщо ви не фанат спорту, чи ваш відпочинок або хобі можна назвати активним. Тренер Кіану Бучанан (Kyanna Buchanan) рекомендує поєднати приємне з корисним: так, якщо ви любите малювати (фотографувати), вибирайте важкодоступні або високо розташовані місця, з яких можна “зловити” неймовірні краєвиди. А перегляд фільмів можна поєднати з вправами, які виконуються лежачи або сидячи.

3. Частіше ходіть в клуби

Відвідуйте вечірки, музичні фестивалі і будь-які інші місця, де ви можете танцювати до упаду. Танці – насправді дуже хитра штука: ви можете активно рухатися кілька годин поспіль, вам буде спекотно, ви навіть можете задихатися, але при цьому і в голову не прийде, що весь цей час ви займалися тієї самою ненависною аеробікою!

4. Отримуйте вигоду з рутини

Визнання ходьби не менш корисною для здоров’я, ніж біг, виявилося просто манною небесною для тих, хто не любить знущатися над своїм тілом. Можна не ламати голову, як змотивувати себе на ранні підйоми заради пробіжки по найближчому стадіону, – достатньо буде пройти 10 тис. кроків на день.

Дуже зручно це зробити по дорозі на роботу: навіть якщо вам доводиться довго добиратися на автобусі, можна вийти на кілька зупинок раніше і пройтися пішки. По-перше, це дозволить вам поєднати відразу дві справи, а по-друге, загроза запізнення напевно утримає вас від бажання збитися на неспішний прогулянковий ритм.

5. Використовуйте будь-яку перерву в роботі, щоб гарненько порухатися

Відлучилися до вбиральні? Виконайте 10 присідань! Пішли заварювати чай? Зробіть 10 нахилів, поки закипає вода. Якщо під час обіду вирушаєте в магазин або кафе, можна продовжити підрахунок кроків з попереднього пункту.

6. Поверніться в дитинство

Майже всі діти люблять активно рухатися. Постарайтеся згадати, що в дитинстві викликало у вас непідробний захват: басейн, ковзани, може, футбол? Позитивні емоції, пов’язані з дитинством, – дуже потужний мотивуючий механізм для занять спортом. Навіть якщо ви просто любили лазити по деревах, бігати по дворах і підкорювати дахи сусідніх будинків, сучасні скеледроми або майданчики для паркуру нагадають вам про те, як приємно отримувати радість від руху.

7. Складіть «героїчний плейлист»

Вправлятися під ритмічну музику – це здорово. Вправлятися під улюблену ритмічну музику – ще краще. Але добірка епічних пісень типу The Eye of the Tiger, основної теми з Mortal Combat і навіть саундтреків, що підходять для порятунку світу, – це те, що спочатку забавляє, а потім заряджає бойовим настроєм і надає набагато більший ефект, ніж звичайні попсові або фатальні вибірки.

Непогано оновлювати свій плейлист хоча б раз на тиждень, щоб його окриляючий ефект не знижувався.

Джерело

Поділись


Новини партнерів