5 дивовижних властивостей кави, про які вам потрібно знати

Кава – це один з найпопулярніших у світі напоїв. Деякі люди одержимі її ароматом та смаком. Для багатьох випити зранку чашку гарячої кави – це обов’язковий ритуал. Кава багата на вітаміни та мінерали, зокрема на рибофлавін (вітамін В2), ніацин (вітамін В3), магній, калій та різні антиоксиданти, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Кава має ряд переваг для вашого здоров’я, про які вам варто знати:

Кава робить нас більш енергійними. Загальновідомий факт, що кава нас освіжає і зменшує відчуття втоми. Коли ви п’єте каву, кофеїн з неї всмоктується у кров, а з неї потрапляє в мозок. Кофеїн блокує дію аденозину і підвищує рівень так званих гормонів щастя, наприклад дофаміну.

Кава посилює метаболізм. Було проведено багато досліджень, щоб зрозуміти, як кава впливає на обмін речовин. Дослідження, опубліковане в журналі American Journal of Clinical Nutrition, показало, що кофеїн може підвищити швидкість метаболізму на 3-11%. Інше дослідження, опубліковане в тому ж журналі, показало, що кофеїн може прискорити спалювання жиру на 10% у людей із ожирінням і на 29% у людей з нормальною вагою.

Кава може зменшити запалення. Дослідження показали, що в необроблених кавових зернах міститься приблизно 1000 різних антиоксидантів. Це навіть більше, ніж у какао та зеленому чаї. Поліфеноли та хлорогенова кислота, яких багато в каві, можуть допомогти зменшити запалення та запобігти розвитку ожиріння.

Кава зменшує ризик діабету 2 типу. Дослідження, опубліковане в журналі Diabetologia, встановило, що щоденне вживання щонайменше трьох чашок кави або чаю знижує ризик діабету 2 типу приблизно на 42%. Мета-аналіз 30 досліджень, проведений у 2018 році, показав, що вживання кави корелює зі зменшенням ризику діабету 2 типу. Вчені вважають, що це може бути пов’язано з антиоксидантними та протизапальними властивостями кави, які допомагають збільшити спалювання калорій.

Кава захищає печінку. Італійські науковці виявили, що вживання однієї чашки кави на день допомагає знизити ризик раку печінки на 40%. Вони опублікували свої результати у журналі Clinical Gastroenterology and hepatology. Мета-аналіз, проведений у 2017 році, показав, що вживання кави може знизити ризик різних захворювань печінки, таких як безалкогольна жирова хвороба печінки, цироз та рак печінки.

Поділись


Новини партнерів