6 поживних речовин, які зміцнять ваше психічне здоров’я

Правильне харчування – це невід’ємна частина здорового способу життя. Поживні речовини, які ми отримуємо з їжі, впливають на наш настрій, рівень тривожності, здатність до концентрації, та інші аспекти роботи мозку, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Apollo Diagnostics провела дослідження, проаналізувавши звіти про медичні обстеження пацієнтів віком 25-55 років. Було помічено, що близько 20% людей, що проходили огляди за останні 12 місяців, мають харчові дефіцити, які є провідною причиною проблем із психічним здоров’ям.

Ось 6 поживних речовин, які позитивно впливають на здоров’я мозку:

Вітамін В12. Адекватне споживання цього вітаміну допомагає підтримувати роботу мозку, нервових тканин та вироблення еритроцитів. При сильному дефіциті вітаміну В12 можуть виникати психічні порушення. Його можна отримати з м’яса, риби, птиці, молочних продуктів, тощо. Тим, хто не вживає тваринних продуктів, варто приймати В12 у вигляді добавок.

Вітамін D. Цей вітамін використовується для вироблення нейромедіаторів, його низький рівень пов’язують з депресією, тривожністю та низкою інших психічних проблем. Також вітамін D необхідний для засвоєння кальцію. Наша шкіра виробляє вітамін D під впливом УФ-випромінювання, але ви можете отримати його також з яєчних жовтків, жирної риби, сиру та збагачених молочних продуктів.

Жирні кислоти омега-3. Цей тип жирних кислот має в нашому організмі одразу кілька важливих функцій. Вони зміцнюють здоров’я серця, допомагають боротись із запаленнями та аутоімунними захворюваннями. Також жирні кислоти омега-3 впливають на здоров’я мозку і їх нестача може викликати перепади настрою, тривожність, депресію, порушення концентрації. Джерелами омега-3 кислот є жирна риба, горіхи, насіння та устриці.

Магній. Цей мінерал бере участь у сотнях хімічних реакцій, які щодня проходять в організмі. Його дефіцит викликає посилену тривожність, панічні атаки, порушень сну та дратівливості. Продуктами з великим вмістом магнію є шпинат, цільні злаки,  бобові, горіхи, насіння, темний шоколад та деякі жирні сорти риби.

Селен. Селен важливий одразу для кількох систем нашого організму, включаючи імунну та репродуктивну. Він діє як потужний антиоксидант і допомагає покращити настрій. Серед іншого, селен впливає на функцію щитовидної залози. Ви может збільшити його споживання, включивши в раціон курку, індичку, рибу, яйця, сир, молоко та йогурти, бразильські горіхи, шпинат, банани, гриби тощо.

Цинк. Низький рівень цинку змушує нас почуватись пригніченими, відчувати тривогу, погіршує апетит та викликає апатію. Ви можете знайти цей мінерал в нежирному м’ясі, молюсках, бобових, цільнозернових продуктах, яйцях, молочних продуктах, горіхах, насінні тощо.

Для зміцнення вашого психічного здоров’я їжте більше продуктів, багатих на ці поживні речовини, ведіть активний спосіб життя, дотримуйтесь графіку сну та контролюйте рівень стресу.

Поділись


Новини партнерів