Медики назвали ще один небезпечний симптом діабету 2 типу

До основних ознак діабету 2 типу належать помутніння зору, часте сечовипускання та повільне загоєння ран. Однак це не єдине, що може свідчити про небезпечне захворювання. Ще одним симптомом діабету може бути гастропарез, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Гастропарез – це зниження активності шлункових м’язів, через яке перетравлена їжа не може переміститись у кишечник. Він викликає здуття, печію та нудоту. Коли гастропарез спричинений діабетом 2 типу, медики називають його діабетичним гастропарезом.

Діабет 2 типу може по-різному впливати на різні частини тіла. Наприклад, він може вражати блукаючий нерв. Саме він контролює швидкість випорожнення шлунка. Коли блукаючий нерв пошкоджується, швидкість травлення знижується і їжа залишається в організмі довше, ніж слід. Це може викликати біль і дискомфорт.

У нормальному стані блукаючий нерв стискає м’язи шлунка, допомагаючи переміщати їжу по травному тракту. Однак, коли він пошкоджений діабетом, м’язи шлунка та кишечника не можуть працювати належним чином.

До симптомів гастропарезу належать печія і гастроезофагеальний рефлюкс, нудота, блювота, відчуття ситості після споживання малої кількості їжі, здуття живота, втрата апетиту і зниження ваги, перепади рівня цукру в крові.

Для тих, хто страждає на діабет 2 типу, гастропарез небезпечний ще й тим, що коли їжа, нарешті, потрапить в тонку кишку, рівень глюкози в крові різко підніметься. Їжа, яка тривалий час не виводиться зі шлунку, починає бродити, а з часом може затверднути, утворюючи безоар, який здатен закупорити шлунок і не дозволити їжі потрапити в тонку кишку.

Найважливішою частиною лікування діабетичного гастропарезу є контроль рівня глюкози в крові. Тим діабетикам, які страждають на гастропарез, потрібно перевіряти його значно частіше, ніж тим, хто гастропарезу не має.

Поділись


Новини партнерів