Фахівець пояснив, чому стрес змушує нас набирати вагу

Всі ми час від часу перебуваємо у стресі. Але якщо ми піддаємось його дії довгий час, він починає впливати на різні аспекти нашого життя, включаючи харчові звички, пише Жіночий світ з посиланням на Cleveland Clinic.

Психолог Сьюзен Альберс каже, що між апетитом та стресом існує певний зв’язок. Одні люди, відчуваючи стрес, зовсім передають їсти, а в інших з’являється емоційне переїдання. Альберс каже, що перші так зосереджені на стресі, що перестають звертати увагу на відчуття голоду, а другі намагаються відволіктися, тому “перемикаються” на їжу.

Коли ми перебуваємо в стресі, організм виробляє кортизол, який збільшує потяг до жирної, солоної та солодкої їжі. Це відбувається тому, що мозок надсилає тілу сигнали про загрозу і вважає, що ми потребуємо енергії для втечі чи боротьби.

Звісно, стрес впливає не тільки на наші харчові звички. Дослідження показують, що він може також змінити наш метаболізм.

В одному з них учасниці, які повідомляли про одну чи більше стресову ситуацію, з якою вони зіткнулись за останні 24 години, спалили на 104 калорії менше, ніж ті, хто не піддавався дії стресу, за сім годин, які минули після вживання жирної їжі обома групами учасниць.

Науковці стверджують, що одна чи кілька стресових ситуацій за день до вживання продуктів з високим вмістом жиру може на стільки сповільнити жіночий метаболізм, що за рік це може призвести до збільшення ваги на 11 кг.

Сучасна людина може в будь-який момент може опинитися в стресі. Найкращий спосіб боротьби з емоційним переїданням – це пам’ятати, що саме його викликає і бути готовим протистояти потягу до їжі. Також варто тримати під рукою здорові закуски, які не містять багато калорій. Це можуть бути фрукти, горіхи чи насіння. Для боротьби з робочим стресом можуть підійти дихальні вправи та іграшки антистрес, які можна розминати у руках. Це допомагає відволіктись, але не на їжу.

Поділись


Новини партнерів