Дослідження: Помірне вживання алкоголю може покращувати функціонування мозку

Нове дослідження, опубліковане в медичному журналі JAMA, виявило, що у дорослих середнього та старшого віку, які в помірних кількостях вживають алкоголь, мозок функціонує краще, ніж у їхніх ровесників, які не п’ють алкоголю зовсім, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Автори дослідження проаналізували дані 19887 учасників Дослідження стану здоров’я та пенсійного забезпечення Мічиганського університету і встановили, що ті, хто випивав 1-2 порції алкоголю на день мали кращі розумові здібності.

В ході дослідження, яке проходило з 1996 по 2008 рік, учасники багато разів проходили перевірку когнітивних функцій. Їх перевіряли шляхом вимірювання запам’ятовування слів, психічного стану та словникового запасу.

Ті, хто вживав помірні дози алкоголю, краще запам’ятовували слова і мали більший словниковий запас, а також набирали більше балів на тестуваннях когнітивних функцій.

В дослідженні перевіряли вплив низького та помірного вживання алкоголю – до 8 напоїв на тиждень для жінок і до 15 для чоловіків. 60% учасників були жінками, переважна більшість (85%) були білими. Їхній середній вік становив 61 рік. Більше третини учасників (35%) зізнались, що вживають алкоголь. 85% із них вживали невеликі або помірні дози алкоголю.

Поточні рекомендації щодо вживання алкоголю визначають безпечну дозу алкоголю як 1 напій на день для жінок і 2 – для чоловіків. Кілька досліджень показали, що такі дози не шкодять здоров’ю, а одне навіть дозволило зробити висновок, що помірне вживання алкоголю корисне для здоров’я серця. Також нове дослідження не перше, яке показало, що алкоголь покращує когнітивні здібності. Подібні результати дали дослідження, які проводились в 1999, 2005 та 2014 роках.

Дослідження охорони здоров’я медсестер 2005 року включало 11 000 учасників та тривало протягом двох років. Воно виявило, що у тих, хто випивав один алкогольний напій на день,когнітивний спад відбувався повільніше, ніж в тих, хто не пив алкоголь зовсім.

Однак дослідники зазначили, що дані про вживання алкоголю надавали самі учасники і вони могли бути не зовсім точними. Також, оскільки більшість учасників були білими, не можна сказати, чи будуть результати такими ж для представників інших рас. Крім того, дослідники зауважують, що їхнє дослідження не доводить, що алкоголь корисний для здоров’я. Існує багато досліджень, які показали, що алкоголь – це одна з провідних причин смерті та працездатності у світі.

Поділись


Новини партнерів