7 продуктів, які можуть негативно впливати на роботу вашого мозку

Мозок – найважливіший орган у нашому тілі. Він контролює всі функції нашого організму, включаючи серцебиття і дихання. Оскільки функції усіх органів залежать від роботи мозку, важливо підтримувати його за допомогою здорового харчування та фізичних вправ, пише Жіночий світ

Деякі продукти можуть негативно впливати на роботу вашого мозку, наприклад, на пам’ять та настрій, а також можуть збільшувати ризик деменції. Ось сім продуктів, скоротивши споживання яких можна зменшити ризик виникнення проблем, пов’язаних з роботою мозку:

Напої з високим вмістом цукру. Газована вода, пакетовані соки, енергетики та спортивні напої впливають не лише на об’єм вашої талії та на ризик виникнення діабету 2 типу і серцевих захворювань. Вони також позначаються на роботі вашого мозку. Цукровий діабет другого типу пов’язаний із збільшенням ризику хвороби Альцгеймера. Більшість цукристих напоїв містять величезну кількість фруктози, що пов’язано з ожирінням, підвищенням кров’яного тиску, високим вмістом жирів у крові та артеріальною дисфункцією.

Алкоголь. Надмірне вживання алкоголю може мати серйозні побічні ефекти для мозку. Постійне вживання алкоголю може призвести до зменшення розміру мозку, метаболічних порушень та порушень балансу нейромедіаторів. Люди, що споживають багато алкоголю, часто мають дефіцит вітаміну В1, що може призвести до неврологічного розладу під назвою енцефалопатія Верніке, який може з часом розвинутись у синдром Корсакова. Цей синдром може призвести до серйозного ураження мозку, включаючи втрату пам’яті, порушення зору, сплутаність свідомості та нестабільність.

Аспартам. Аспартам – це штучний підсолоджувач, який додають у продукти з нульовим вмістом цукру. Цей підсолоджувач пов’язують з поведінковими та когнітивними проблемами, хоча, заради справедливості, дослідження є суперечливими. Дослідження, що проводилось на мишах, показало, що багатократне надходження аспартаму в організм призвело до порушень пам’яті та збільшення окислювального стресу в мозку.

Риба з високим вмістом ртуті. Ртуть – це один із важких металів і неврологічна отрута, яка довго може зберігатись у тваринних тканинах. Хижі риби-довгожителі можуть накопичувати в своєму організмі ртуть у концентрації, що в 1 мільйон разів перевищує концентрацію у воді, яка їх оточує. Коли ртуть потрапляє в організм людини, вона розходиться по всьому тілу, накопичуючись у мозку, печінці та нирках. Ртуть дуже токсична, вона може порушити  роботу центральної нервової системи та нейромедіаторів, що призводить до пошкодження мозку.

Високооброблені продукти. До вискообробленних продуктів додають у великій кількості цукор, жири та сіль. Тому вони відрізняються високою калорійністю та низьким вмістом поживних речовин. Звісно, часте поживання таких продуктів призводить до ожиріння та негативно впливає на роботу мозку.  Невелике дослідження, що включало 243 учасники, виявило, що накопичення жиру навколо органів пов’язане з ураженням тканин мозку. Інше дослідження показало, що раціон з високим вмістом цукру та високооброблених продуктів призводив до зниження рівня метаболізму цукру в мозку, а ще одне, в якому взяли участь 18 080 осіб, виявило, що споживання висоооброблених та смажених продуктів пов’язане з погіршенням пам’яті та здатності до навчання.

Продукти з високим вмістом транс-жирів. Транс-жири можуть згубно вплинути на здоров’я мозку. Мова йде не про ті транс-жири, що природно містяться в тваринних продуктах, а про ті, які позначають на етикетках, як гідрогенізовану рослинну олію. Дослідження показали, що високе споживання синтетичних транс-жирів пов’язане з підвищеним ризиком хвороби Альцгеймера, погіршення пам’яті та когнітивних функцій.

Рафіновані вуглеводи. До них належать цукор та оброблені зерна, скажімо, пшеничне борошно. Рафіновані вуглеводи мають високий глікемічний індекс, тобто вони швидко засвоюються і призводять до різкого підвищення рівня цукру в крові. Дослідження показали, що люди, які вживають багато продуктів з високим глікемічним індексом, мають гіршу пам’ять. В іншому дослідженні було встановлено, що літні люди, які отримують більше 58 відсотків своїх щоденних калорій з вуглеводів, мали вдвічі більший ризик легкого порушення психічного розвитку та деменції.

Поділись


Новини партнерів