Фахівець розповів, чим відрізняються коричневий та білий рис, і який з них корисніший для здоров’я

Основним продуктом харчування для більш, ніж половини населення світу, є рис. У 2018 році у світі було вироблено 485 мільйонів тон рису. Білий рис значно популярніший за коричневий, оскільки він має більший термін зберігання і легше транспортується. Але в той же час, білий рис менш поживний, пише Жіночий світ

Білий та коричневий рис – це не різні види рису. Переважна більшість рису, який продається в крамницях – це один і той же вид, Oryza sativa. Різниця полягає в тому, що з білого рису видалили висівки (зовнішній їстівний шар) та зародок. Вони не тільки змінюють колір рису на коричневий, а і містять велику кількість поживних речовин. На жаль, жир у висівках та зародку змушує коричневий рис псуватись швидше. Термін його зберігання становить, в середньому, пів року.

Білий же рис – це те, що залишається після очищення рису від зародку та висівок. Він швидше готується, добре зберігається, однак втрачає левову частку поживних речовин.

“Але це не означає, що білий рис за своєю суттю поганий, хоча він і менш корисний”, – каже Елізабет Райан, наукова співробітниця Державного університету Колорадо, яка вивчає поживні речовини в рисових висівках.

“Зрештою, їжа з цільних зерен завжди буде важливою”, – додає вона.

Очищуючи рис від висівок і зародків, виробники видаляють з нього кальцій, фосфор, ненасичені жири, вітаміни В1 та В3, білки та магній.

Дослідження Райан показали,  що поживні речовини в рисових висівах можуть допомогти знизити ризик колоректального раку. Висівки роблять коричневий рис багатим на сполуки, які називаються фітохімічними речовинами. Вони мають антиоксидантні та протизапальні властивості.

Крім того, коричневий рис містить більше як розчинної, так і нерозчинної клітковини, а також білка.

Не зважаючи на те, що коричневий рис має більшу калорійність, у білого рису глікемічний індекс вищий. Це означає, що білий рис швидше піднімає рівень цукру в крові, ніж коричневий. За словами фахівців з Гарвардської Медичної школи, вживання білого рису має майже такий самий ефект, як вживання чистого столового цукру.

Тому Райан радить замінити білий рис коричневим, якщо є така можливість. Це дозволить отримувати більше корисних речовин та запобігти різким стрибкам цукру в крові, які можуть з часом призвести до розвитку діабету.

Поділись


Новини партнерів